A smink és az ajakfestés hatalma – avagy a nagy rúzspróba

Divat & Stílus & Szépség

A sminkre sokan úgy gondolnak, mintha valami álca lenne. Egy maszk, amely mögé a sminkelő nők elrejtik a valódi arcukat, a valódi énjüket. Pedig a smink voltaképpen egy jó játék, egy szórakoztató kísérletezés, amelynek segítségével nap, mint nap megújulhatunk. Kísérleteztem kicsit én is...

A smink és az ajakfestés hatalma – avagy a nagy rúzspróba

A sminkelő nők rejtőzködnek? Ez a kérdés nem az én fejemből pattant ki, hanem állításként hallottam néhány éve valaki szájából és nem is olyan rég kérdésként csapódott le bennem. Talán azért, mert én minden nap használok valamennyi dekorkozmtikumot, így jött a felvetés, vajon rejtőzködöm-e?

A válaszom a magam részéről NEM! Sokkal inkább játéknak tekintem a sminket, amelynek segítségével önmagam legjobb változatát csalogatom elő. Egy kis korrektor itt, egy kis pirosító és szempillaspirál ott, ez nem csalás, csak optikai tunning. Néhanapján pedig kísérletezgetés.

Mi például pár hete kísérleteztünk kicsit Beraki-Graff Dóra sminkmester barátnőmmel és megnéztük, hogy miképpen vesz 180 fokos fordulatot az arcom karaktere, ha különféle rúzsokkal festjük ki a számat. Számomra ez egy nagyon meglepő és tanulságos játék volt, mert sosem csináltam még olyat, hogy megnézzem, csak a szám színe, mattsága vagy fényessége mennyire befolyásolja a külsőmet. Azt természetesen tudtam – hiszen minden nap sminkelek -, hogy egy sima alapozó-pirosító-szempillapspirál kombóban egészen más jellegű az arcom, mint teljes harci díszben, de csupán egyetlen elem kicserélése, azaz a szám színének megváltoztatása nem hittem, hogy ekkora jelentőséggel bír.

Hétköznapi rózsaszín

Kísérletünk első alanya egy sima, a mindennapokban is remekül alkalmazható sötétrózsaszín árnyalat volt. Én magam is ilyesmit használok, ha nem akarok feltűnő lenni, de szeretném valamivel kiemelni az ajkaimat. Ez a külső éppen ezért cseppet sem lepett meg, mondatni teljesen a komfortzónámban maradtam. Egyszerű, szép, bármikor viselhető.

Hamvas barack

Másodiknak egy barackos árnyalatot választottunk, ami még mindig az a szín, amelyet bátran viselhet bárki. Nem feltűnő, nem tolakodó, ugyanakkor nekem ez már sokkal extrábbnak tűnt, bár talán csak azért, mert szerintem sosem viseltem még ilyen árnyalatot a számon. Egyébként kifejezetten tetszett ez a kissé naiva hatású rúzs.

Bevállalós ciklámen

Harmadiknak egy olyan színt választottunk, amely sokkal feltűnőbb volt, mint az eddigiek. Mondhatni bedurvultunk ezzel a vibráló ciklámennel, amit egyszerűen imádtam. Pár évvel ezelőtt vásároltam egy hasonló színű rúzst és előszeretettel használtam is esti eseményeknél, ám elvesztettem valahol, s azóta feledésbe is merült, hogy mennyire oda voltam ezért az árnyalatért. Most is nagyon tetszett magamon és ma már bátran viselném napközben is, nem csupán este, mint régen.

Csillogó díva

Nem is tudom, hogy a negyedik változatot említhetem-e külön pontban, hiszen maga a rúzs és a szín maradt, ám a ciklámen ajkakra felvittünk még egy réteg szájfényt is. Azért venném külön mégis ezt a „kis” változtatást, mert szerintem teljesen átformálta az egész smink jellegét. A vizes, ragyogó hatás az élénk rúzzsal nagyon extra számomra és így már azt mondom, hogy egy alkalmi sminket kaptam, hiába nem változott semmi, csupán az ajkaim csillogása.

Vadító burgundi

Ezt a színt csak és kizárólag Dóri kedvéért hagytam feltenni. Sosem kedveltem az ilyen barnába hajló mélybordó árnyalatot. Kis túlzással azt is állíthatom, hogy kirázott tőle a hideg, így nem is használtam még soha. De oké, legyen egy ilyen is, nézzük meg, mennyire borzalmas – gondoltam. Ám amikor elkészült a nagy mű és belenéztem a tükörbe, teljesen ledöbbentem. Ledöbbentem, mert tetszett, amit láttam. Egy nagyon karakteres, szexi, sőt már-már vamp külsőt kölcsönzött nekem ez a rúzs, amellyel simán nekiindultam volna a budapesti éjszakának még szinglikoromban.

Trendi piros

Utolsónak egy piros árnyalatot akartunk mindenképpen megnézni, hiszen a vörös ajkak évezredek óta hódítanak, s manapság is nagyon divatosak. Ez az, amivel nem lehet mellélőni, mert valamelyik árnyalata mindenkinek jól áll, s ez az a szín, amely garantáltan feltűnő. Egy kicsit elrugaszkodva a klasszikus stílustól egy izgalmas narancsba hajló árnyalatot választottunk, méghozzá extra matt hatásút, hogy még trendibb legyen. Én ezt is imádtam, mert egyszerre volt feltűnő és mégis decens, alkalmi, ám ennek ellenére – kellő önbizalommal – a hétköznapokon is simán viselhető.

Nektek melyik tetszik a legjobban? Én egyikre sem tudnám azt mondani, hogy mielőbb szerettem volna letörölni, s ami egészen biztossá vált számomra, az a tudat, hogy ha van 6 rúzsod, akkor 6 teljesen különböző arcodat mutathatod meg csupán az ajakfestés megváltoztatásával.