A valóban tiszta arcbőr titka – nem elég a zuhany alatt arcot mosni

Divat & Stílus & Szépség
Lehet, hogy egyeseknek már a könyökén jön ki a sok arcápolással kapcsolatos tipp, tanács és bejegyzés, de még mindig rengeteg barátnőmtől, ismerősömtől hallom, hogy az esti arctisztítás nem más, mint egy tusfürdős, zuhany alatt történő gyors arcmosás. Ez pedig nem túl jó, főleg akkor, ha a smink eltávolítására is ez a bevett gyakorlat.
A valóban tiszta arcbőr titka – nem elég a zuhany alatt arcot mosni

Miért fontos a speciálisan sminkre kifejlesztett tisztító?

Mert az egész nap az arcodra tapadt port, izzadságot, szmogot még csak-csak lehozza a szappanos arcmosás, de a sminket már egész biztosan nem! Gondolj bele, hogyan marad órákon át az alapozó az arcodon? Vagy a púder, pirosító, szemfesték miért nem kopik le a pislogás, az érintés és egyéb fizikai hatásoknak köszönhetően? Persze van, amelyik igen, de hidd el, még azokból is bőven marad rajtad, amelyekkel kapcsolatban azt érzed, semmit sem érnek, mert rosszul pigmentáltak vagy, mert 1 óra múlva szinte már nyoma sincs annak, hogy sminkeltél. A tartós festékek pedig egyáltalán nem folynak le, nem maszatolódnak el, de még az érintésnek is nagyrészt ellenállnak. Szinte rászáradnak a bőrödre, s az egyszerű víz és szappan kombináció csak egy részüket hozza le. 

Ezt tapasztalatból mondhatom, mert bizony leteszteltem a dolgot. Egy full sminkben töltött nap végén szappanos vízzel mostan meg az arcomat, majd amikor úgy gondoltam, hogy tiszta, fogtam egy sminklemosóval átitatott vattakorongot és áttöröltem azzal is.... Nem nyújtott szép látványt a törlőkorong. S ha belegondolok, hogy mindez az arcomon maradt volna egy sima szappanos arcmosás után... Inkább ne! A „piszkos” bőr ugyanis a különféle problémák megelegágya (pattanások, mitesszerek, ráncok), ráadásul, ha így kened fel utána az esti krémedet, akkor nem biztos, hogy azt a hatást fogod elérni vele, mint amit szeretnél. Úgyhogy érdemes rászánni este 3 percet az alapos és megfelelő arctisztításra.

Mivel érdemes tisztítani?

A kozmetikus barátnőm két alternatívát javasolt nekem. Az első az arctej és az arctonik kombináció. A másik a micellás víz. Az arctej voltaképpen egy lúgos kémhatású oldószer, tehát ez távolítja el magát a sminket. A tonik feladata pedig, hogy az arctej által megborított ph értéket visszaállítsa, emellett frissítsen és összehúzza a pórusokat. A micellás víz pedig egy se nem arctej, se nem tonik készítmény, amely olyan apró micella gömböket tartalmaz, amelyek magukhoz vonzzák a különféle szennyeződéseket, legyen szó porról vagy akár dekorkozmetikumokról. Utóbbi tehát egy amolyan all in one termék ugyanis kiváltja az arctejet, a tonikot, de még a szemfestéklemosót is.

Hogyan tovább?

Ha már tiszta a bőr, akkor még egy fontos dologra érdemes odafigyelni mielőtt felkened a kedvenc arckrémedet, ez pedig a radírozás. A bőr legfelső rétegén elhalt hámsejtek találhatóak, amelyek szinte páncélt képeznek a krémek valamint az élő bőr között. Így hiába használsz akármilyen csodakencét vagy hatóanyagos szérumot, pakolást, mert nagyobb részük nem tud átjutni ezen a rétegen. Így érdemes heti 1-2 alkalommal hámlasztót alkalmazni, amely után a bőr szinte fellélegzik.

A bőrradírok három típusba sorolhatóak. Az első a fizikai hámlasztó, amely az apró szemcsék által ledörzsöli a nemkívánatos, elszarusodott hámréteget. A második a kémiai, ez a különféle AHA-savak (pl. gyümölcssav) vagy BHA-savak (pl. szalicilsav) segítségével oldja fel a hámsejteket. A harmadik pedig az biológiai, ahol a különböző növényi vagy állati eredetű enzimek végzik el a radírozást.
Mindhárom fajtánál érdemes körültekintőnek lenned, mert a rosszul megválasztott hámlasztó akár károkat is okozhat az arcbőrön, így mindig figyelembe kell venni, hogy mennyire vagy érzékeny, illetve hogy mi is a célod a radírozással, ugyanis a két utóbbi típus egészen a pórusok mélyéig hatol.

A valóban tiszta bőr tehát maga az alap, amelyre utána felépítheted az arcápolási rutinodat. Nem érdemes kihagynod sem az alapos tisztítást, sem pedig a radírozást, mert ezek nélkül szinte mindegy is, mit kensz magadra, a hatás nem lesz ugyan az, mintha a fenti két ajánlást betartod. S hogy kinek melyik készítmény válik be konkrétan a legjobban, az teljesen egyéni, hiszen mindenkinek más a bőre és másfajta termékeket szeret használni.