Beszippantott a koreai arcápolási rutin – mutatom is, mi ez

Divat & Stílus & Szépség

Úgy gondolom, meglehetősen hűséges típus vagyok, ennek ellenére – ami az arcápolást illeti – szeretek kísérletezni. Most éppen a koreai arcápolási rutinnal ismerkedem. Te tudod, mi az? Ha nem, mutatom!

Beszippantott a koreai arcápolási rutin – mutatom is, mi ez

Tényleg szeretem a megszokott arcápolási termékeimet, ám időről időre úgy érzem, ki kell próbálnom valami újat. Így találtam rá például az Estée Lauder készítményeire is, amelyek már majdnem két éve hű társaim. Nem is terveztem a váltást egészen addig, amíg egy barátnőmmel nem került szóba az arcápolás és ő meg nem említette a koreai arcápolási rutint.

- Hogy micsoda? – kérdeztem tőle. - Lehet, hogy eddig egy barlangban éltem, de én bizony erről még nem hallottam.

Ő viszont olyan lelkesen mesélt róla, hogy azonnal felkeltette az érdeklődésemet. Még akkor is, ha eleinte megrökönyödtem azon, hogy a koreai arcápolás 10 lépésből áll... Egyszerűen fel nem foghattam, hogy lehet 10 dolgot az arcunkra kenni minden nap. Kinek van ehhez türelme? Viszont pont a szokatlansága miatt számomra nagyon egzotikusnak és érdekesnek tűnt az egész, így elkezdtem utánajárni. És bevallom, beszippantott a dolog!
Heteken keresztül olvasgattam a témában és megismerkedtem olyan kifejezésekkel, mint a dupla arctisztítás, az olajos lemosó, a rétegezés, a különféle hámlasztók, azaz az AHA, BHA, PHA savak. Már tudom, hogy léteznek esszenciák, szérumok (oké, az utóbbival már az EL-nél is találkoztam és meg is szerettem), hogy a hidratálókrém csak egy záró lépés, nem pedig maga az arcápolás alfája és ómegája, valamint hogy ideje beszereznem egy jó fényvédőt.

Koreai arcápolási rutin - Come With Me Blog

Továbbra sem hiszem, hogy a téma szakértője lettem, mivel nem vagyok kozmetikus, de még csak beauty blogger sem, viszont az alapokat szerintem már nagyjából tisztán látom, s mivel az Instagramon az ezzel kapcsolatos storyra nagyon sokan reagáltatok, így azt gondoltam, dióhéjban leírom, milyen lépésekből is áll a koreai arcápolási rutin.

Mint számomra is kiderült a hosszas utánajárás után, nem kell ám minden nap 10 terméket magunkra kenni, sokkal fontosabb, hogy felmérjük, milyen típusba tartozik a bőrünk és milyen változásokat szeretnénk látni rajta.

Lássuk is akkor a lényeget, azaz a koreai arcápolási rutin 10 lépését.

1. Olajos arctisztítás

Ez a koreai rutin első lépése, amely számomra elég meglepő volt. Olajjal tisztítani? Pedig állítólag így lehet legjobban megszabadulni a sminktől, a fényvédőtől – amely szintén elengedhetetlen a koreai rutinban – és minden olyan szennyeződéstől, amely igazán makacs.

2. Vízbázisú arctisztítás

A koreai nők a dupla arctisztításban hisznek, amelynek az első lépése a fent említett olajos tisztítás, majd ezt követi a géles vagy habzó tisztító. Ez utóbbi megszabadít az előző lépés esetleges maradványaitól és a vízbázisú szennyeződésektől.

3. Hámlasztás

A hámlasztás szintén rendkívül fontos ennél a típusú arcápolásnál, bár ha belegondolunk egyébként is, hiszen ha a bőrünk felső rétege tele van elhalt hámsejtekkel – amelyek olyanok, mint egy páncél -, akkor hiába kenünk rá bármilyen hatóanyagot, sosem fog rendesen beszívódni. Hámlasztók tekintetében ráadásul hatalmas a választék: egyesek anti aging hatással bírnak (AHA), míg mások inkább a pattanásos, mitesszeres bőr ápolására jók (BHA), de létezik egy harmadik típus is (PHA), sőt ott vannak még a fizikai peelingek is. Erről szerintem egy egész bejegyzést lehetne írni...

4. Tonizálás

A tonik lényege, hogy visszaállítsa a bőr ph értékét, ezzel előkészítve arra, hogy a további termékek optimálisan kifejthessék a hatásukat. Sok toner tartalmaz nyugtató, gyulladáscsökkentő összetevőket is, de nem ez a fő funkciójuk, inkább a hidratálás és az előkészítés.

5. Esszencia

Az esszenciák olyan könnyed textúrájú termékek, amelyek koncentráltan tartalmaznak hatóanyagokat. Céljuk leginkább a hidratálás, de egységesítik is az arcbőrt, sőt akad köztük anti aging hatású is. A tisztítás után kell finoman bepaskolni a bőrbe, majd folytatni a rutint.

6. Szérum

A szérumok a legmagasabb, akár 70%-os hatóanyagkoncentrációval rendelkező kozmetikumok, ráadásul mivel kis molekulákat tartalmaznak, így sokkal mélyebben tudnak bejutni a bőrbe, mint mondjuk egy sima krém. A szérumok a különféle bőrproblémák orvoslására valók, legyen szó ráncokról, pattanásokról vagy pigmentfoltokról. Az arctisztítás után kell felvinni, és ha lehet, akkor előtte esszenciát is használjunk.

7. Fátyolmaszk

A fátyolmaszk a koreai arcápolás ikonikus eleme, amely nem csupán egy kozmetikum, amit gyorsan feldobunk, hanem egy olyan lépés, amellyel kicsit ki is kapcsolhatunk. Ebből is következik, hogy ez a lépés nem kötelező minden nap, inkább amolyan extra kényeztetés. A fátyolmaszkokban az a jó, hogy amellett, hogy a felhelyezésük alkalmával valószínűleg relaxálunk is valamennyit, a bennük lévő hatóanyagok hosszasan érintkeznek a bőrrel és így nagyobb mennyiségben is be tudnak szívódni. A fátyolmaszkokat az arctisztítást és tonizálást követően kell felhelyezni, majd a hatóidő lejárta után a maradékot bepaskolni a bőrbe. Ezután általában már csak egy hidratálót érdemes felkenni, hogy bezárjuk a hatóanyagokat.

8. Szemkörnyékápoló

A szemkörnyék ápolása, szerintem, senkinek nem jelent nagy újdonságot, így az sem lehet meglepő, hogy ez is hozzátartozik a koreai rutinhoz. Azt hiszem, erről nincs is nagyon mit írnom.

9. Hidratálókrém

A hidratálókrém használata szintén nem okozhat meglepetést azok számára, akiket érdekel az arcápolás. Az már annál inkább, hogy míg a nyugati rutinban voltaképpen az arckrém maga „az arcápolás”, addig a koreaiban csupán az utolsó lépések egyike, amely arra szolgál, hogy az eddig felvitt magas koncentrációjú hatóanyagokat bezárjuk a bőrbe valamint, hogy biztosítsuk a végső hidratálást.

10. Fényvédő

A fényvédő szintén elmaradhatatlan része a koreai rutinnak. Míg a nyugati nők többsége csak a strandon ken magára naptejet, addig a koreai nők bizony évszaktól függetlenül minden nap fényvédőznek. Hogy miért? Mert rájöttek, hogy az öregedés megelőzésének az a legjobb módja, ha védekeznek a káros UV-sugarak ellen! A rutin befejezéseként tehát vigyünk fel egy minimum 30, de jobb, ha 50 faktoros fényvédőt, amely mind az UVA, mind az UVB sugarakkal szemben védelmet nyújt.

Koreai arcápolás - www.comewithme.hu

Ez tehát a klasszikus, 10 lépésből álló koreai arcápolási rutin, amely bár elsőre hosszúnak és körülményesnek tűnhet, ha belevágunk és fokozatosan építjük fel, akkor gyorsan megszokható és nem is vesz igénybe túl sok időt. Én azzal kezdtem, hogy megvettem az arctisztításhoz szükséges termékeket és átálltam ezekre. Most pedig éppen keresem a számomra megfelelő esszenciát, szérumot, hidratálót és fényvédőt. Az eddigi tapasztalataim kifejezetten jók, nagyon szeretem mindhárom terméket, amelyeket megrendeltem. Ha a teljes rutinom összeáll, szívesen beszámolok a konkrét tapasztalataimról is.