Fényvédelem felsőfokon – amit tudnod kell az UV-sugárzásról

Divat & Stílus & Szépség

Ha végre itt a nyár és meleg az idő, az ember strandra jár, mert azért van itt ő... Ugye ismerős a dalszöveg? Nos, a naptár szerint valóban itt a nyár, s bár a melegre lehet, hogy még várnunk kell kicsit, de kétségtelen, hogy a napsugarak egyre erősebbek, úgyhogy nem árt lassan odafigyelni a fényvédelemre.

Fényvédelem felsőfokon – amit tudnod kell az UV-sugárzásról

Miért fontos a fényvédelem?

Mert az elvékonyodó ózonréteg miatt sokkal több káros ultraviola sugárzás (UV-sugárzás) éri minket, mint mondjuk 30 évvel ezelőtt. Ez pedig nagyon, de nagyon káros a bőrünkre és az egészségünkre egyaránt. Nekem például 20 perc alatt leégett a szám, amikor kiültem egyik délelőtt a májusi napsütésbe. Azt hiszem, ez mindent elárul.

Mi az az UV-sugárzás?

Az ultraviola, ultraibolya, ibolyántúli vagy simán csak UV-sugárzás mind ugyanazt a jelenséget takarja, azaz a Napból érkező elektromágneses energiát, amely bár nem látható, mégsem hagyhatjuk figyelmen kívül. Méghozzá azért nem, mert a napfény - számos pozitív hatás mellett, mint amilyen a D-vitamin képződésében játszott szerepe -, sok kárt is okozhat, ha nem vagyunk elővigyázatosak.

Gondolom, mindenki tudja, hogy nyáron bizony megpirulunk, ha nem figyelünk, ám a leégés komoly kockázatokat is rejt. Károsíthatja a kollagénrostokat, ami miatt a bőrünk gyorsabban öregszik, de nem csak a szépségünkre veszélyes. Komoly egészségügyi kockázatokat rejt magában, hiszen pigmentfoltok is kialakulhatnak az arcunkon, testünkön, illetve ami ennél is fontosabb, közvetve és közvetlenül is tönkreteheti a DNS-t, ami bőrrákhoz vezethet.

Ha kicsit mélyebben akarjuk megismerni a problémát, akkor érdemes tudni, hogy létezik UVA, UVB, sőt UVC-sugárzás is.

Az UVA hatására kezdünk gyorsan barnulni, ám bőrpírt és gyulladást is okozhat, sőt a bőrrák kialakulásában is szerepet játszik.

Az UVB-sugárzás mértéke az ózonréteg elvékonyodásával egyre növekszik, ami azért aggasztó, mert bár ez a típus szükséges a D-vitamin szintéziséhez, képes megváltoztatni a bőrsejtek génállományát, rákos megbetegedéseket idézve elő.

Az UVC-ről lehet, hogy még sosem hallottál és nem is véletlenül, mert ezt a kis hullámhosszú sugárzást a légkör teljesen elnyeli, úgyhogy – egyelőre – nincs vele gondunk.

A napvédelem tehát rendkívül fontos, akár a szépségünket, akár az egészségünket akarjuk óvni. Én nagyon sokáig csak ímmel-ámmal figyeltem oda, mert nem igazán vagyok leégős típus, ám az utóbbi években már kényszeressé váltam, igaz csak nyáron. A máltai nyaralásunk előtt hetekig kerestem valamit, ami magas faktorszámú (30-50), arcra kenhető és színezett. Tudom, tudom nyáron inkább ne sminkeljünk, de a csodás pandamaci szemeimmel én nem bírom megállni...

Amire figyeljünk még

Fontos, hogy az UVA és UVB sugarak nem csupán nyáron veszélyesek, hanem télen is, sőt a tavasz első és az ősz utolsó sugarai szintén károsíthatják a bőrünket. De nem csak a bőrünket, hanem a szemünket is! Az UV-sugárzás hóvakságot, makula degenerációt, szürke hályogot és egyéb szembetegségeket okozhatnak, úgyhogy rendkívül fontos, hogy UV-szűrős napszemüveget viseljünk, leginkább homokos, vizes környezetben, illetve havas tájakon, mert ezeken a helyeken a visszatükröződés miatt fokozottan ki van téve a szemünk a károsodásnak. Mindig figyeljétek, hogy a szemüvegen látjátok-e az UV400 jelölést, mert ez biztosítja, hogy a kiválasztott termék 400 nanométerig a sugárzás 100%-át blokkolja.

A gyerekeket pedig mindig 50 faktoros napvédővel kenjük be!

Mivel nem akartam egy maratoni bejegyzést kerekíteni a témáról, viszont rengeteg dolgot érdemes tudni a napról, a napvédelemről és a napozásról, ezért kettébontottam a kérdést, és míg most inkább egy kis elméleti hátteret adtam, addig a következő bejegyzésben már arról fogok írni, hogy milyen napvédőket érdemes használni, mit jelent az SPF jelölés a naptejeken és hogyan tudod kiválasztani a neked megfelelő faktorszámot.