Fürdőbomba, fürdőgolyó házilag - ekcémásoknak is? Mutatom, hogyan!

Divat & Stílus & Szépség

Nálunk az egész család imád fürdeni és itt most nem csupán a tisztálkodásra gondolok, hanem arra, amikor elnyúlsz egy kádnyi meleg, illatos, netán habos vízben. Egy gondunk van: a háromtagú família két tagja ekcémás...

Fürdőbomba, fürdőgolyó házilag - ekcémásoknak is? Mutatom, hogyan!

Aki ekcémával küzd vagy valamelyik családtagja érintett benne, az pontosan tudja, hogy ez mivel jár. Főleg ősztől tavaszig súlyosbodhat a helyzet, amely nagyon kellemetlen, mert úgy viszket tőle a bőr, mintha bolhásak lennénk. Amíg csak engem érintett a dolog, még csak-csak tűrtem, de sajnos Dávid is örökölte tőlem ezt a csodás hajlamot, úgyhogy már nem csupán magam miatt, de miatta is folyamatosan kutatom azokat a lehetőségeket, amelyekkel elviselhetőbbé tehetem ezt az állapotot. Leginkább a krémezés, krémezés, krémezés válik be minden mennyiségben, illatmentes és voltaképpen mindenmentes készítményekkel. A saját bőrömön kipróbáltam sok terméket még Dávid születése előtt, így mire kiderült, hogy ő is érintett, már tudtam, melyik testápoló és tusfürdő az, amely leginkább bevált nálam – és mint kiderült, nála is.

(Nem reklám, nem kapok érte semmit, viszont aki hasonló gonddal küzd, az próbálja ki az Uriage Xémose termékcsaládját, mert nekem felér egy csodaszerrel. A testápoló tejet és az olajtusfürdőt minden nap használjuk, illetve a tégelyes kiszerelésű masszív krémből is tartok itthon S.O.S esetére.

Habfürdő kizárva

Na, de hogyan jön ide a fürdőbomba avagy fürdőgolyó? Úgy, hogy én is nagyon szeretek a kádban ázni és Dávid is, az ekcéma miatt azonban ez nem túl ideális. Ráadásul, mint minden gyerek, az enyém is imádja a fürdős játékokat, az illatos, habos vizet, ám a habfürdőktől borzalmas állapotba került a bőre, így azokat száműztem örökre. Jött azonban a kérdés, mivel tudnám helyettesíteni a szintetikus habot, mivel lehetne izgibbé varázsolni az esti pancsolást, amit Dávid úgy igényel.

Fürdőgolyó - www.comewithme.hu

Elkezdtem utánaolvasni és akkor találtam rá a házi fürdőbombára, amely néhány könnyen beszerezhető összetevőből áll, nem tartalmaz semmi olyat, amely kikezdhetné az érzékeny bőrt, sőt kifejezetten jót is tesz neki. Miért? Mert a fürdőgolyók három fő összetevője a szódabikarbóna, a citromsav (ezektől pezseg egyébként) és a kókuszolaj. Míg a szódabikarbóna és a citromsav ph kiegyensúlyozó és gyulladáscsökkentő hatással bír, addig a kókuszolaj csökkenti a bőrszárazságot és a viszketést. Arról nem is beszélve, hogy az alaprecepthez azt adunk pluszban, amit akarunk és így teljesen személyre szabható a hatása.
Mivel nálunk az ekcéma a fő probléma, úgy próbáltam összeállítani a golyóbisainkat, hogy ne csak vicces legyen majd, ahogy pezseg, ne csak finoman illatozzon, de támogassa is a bőrt a viszketéssel és szárazsággal vívott harcban. Ezért vettem körömvirágolajat, ligetszépeolajat illetve úgy döntöttem szárított levendulavirágot is fogok használni lazító, nyugtató hatása miatt. Lássuk is!

Hozzávalók

100 g szódabikarbóna
50 g porított citromsav
25 g kukoricakeményítő
25 g tengeri só
30 g kókuszzsír (folyós állagú)
50 csepp gyógynövényolaj/ illóolaj
szárított virág vagy gyógynövény (levendula, rózsa, kamilla, rozmaring stb.)

Fürdőbomba DIY - www.comewithme.hu

A szódabikarbónát, citromsavat, keményítőt, a szárított növényeket és a sót összekevertem egy tálban. A folyós kókuszzsírhoz hozzáadtam az általam kiválasztott gyógynövény- és illóolajakat, a mi esetünkben a rózsa-, körömvirág- és ligetszépeolajat, de bármi lehet, ami számodra szimpatikus vagy a saját bőrproblémádnak megfelelő. Végül a nedves hozzávalókat hozzáöntöttem a szárazakhoz és kézzel jól összedolgoztam őket.

Először azt hittem, kevés lesz az olajos keverék ahhoz, hogy összefogja a masszát, de hidd el, ha rendesen összemorzsolod, akkor pont elég! Olyannak kell lennie, mint a nedves homok. Vigyázz, mert ha adsz még hozzá olajat, akkor túl folyós lesz és nem tud „megkötni”. Ezután én jégkockatartóba nyomkodtam a keveréket, de készítettem két golyót is, sőt egy kis tálkába is raktam, mert nem tudtam, hogy vajon a dermedés után hogyan fog viselkedni a massza, vajon kijön-e majd egybe a tartóból. Így lett 6 kis kockánk, 2 dió nagyságú golyóbisunk és egy tálkányi masszánk. Lefóliáztam és éjszakára betettem a hűtőbe.

Fürdőgolyó házilag - www.comewithme.hu

Másnap este a fürdésnél nagy izgalommal vettem elő a művemet és imát rebegtem, hogy kijöjjenek a kis formák a jégkockatartóból. Szerencsére egy parányi rásegítéssel – késsel megpiszkálva a szélét – simán kijöttek a formából - a golyókkal pedig még ennyit sem kellett „bajlódni”, mert szépen összeálltak és megszilárdultak a gömbök, így valószínűleg legközelebb, csak ilyeneket gyúrok majd.

Azt kell mondjam, nálunk hatalmas sikert aratott a pezsgő, illatos, virágokkal tarkított pancsolás. Bátran állíthatom, hogy legalább úgy élvezte Dávid, mint a fürdőhabot és nem győztük dobálni a vízbe a házi fürdőgolyókat és kockákat. Tetszett neki a pezsgés, na meg az, hogy kész virágtengerré változott a kádnyi víz, amelyben utána élvezettel elnyúlt. Azt hiszem, legközelebb tripla adagot készítek!

Come With Me Blog 

Fürdőbomba házilag - www.comewithme.hu

Fürdőgolyó hozzávalók - www.comewithme.hu