Ha nyár, akkor fényvédelem – az új fényvédőm pedig koreai

Divat & Stílus & Szépség
Az utóbbi néhány évben egyre nagyobb hangsúlyt kapott nálam az arcápolás és minél többet olvastam a témában, annál világosabbá vált: ahhoz, hogy valóban hatékony legyen a rutinom, be kell iktatni a mindennapos fényvédelmet is.
Ha nyár, akkor fényvédelem – az új fényvédőm pedig koreai

Sokáig hadilábon álltam a fényvédőkkel. A fényvédelem nálam abból állt, hogy nyáron vettem egy flakon naptejet, amelyet jobbára csak akkor használtam, ha nyaralni mentünk vagy kifeküdtem napozni. Sőt, valójában még akkor sem mindig... Szerencsésnek mondhatom magam, mert egy kezemen meg tudom számolni, hányszor égtem le életem során, ez pedig arra engedett következtetni, hogy nekem nincs is szükségem fényvédőre, maximum akkor, ha tényleg extrém napsugárzásnak teszem ki magam. Ami pedig az arcomat illeti, nos, ez az a terület, amit szinte sosem kentem be. Egyszerűen utáltam a ragacsos naptejeket, amelyeket ha felvittem, úgy fénylett a fejem, mint egy diszkógömb vagy még rosszabb esetben egy fehér réteget hagyott maga után, ráadásul mindegyiknél úgy éreztem, megfullad a bőröm alatta... az émelyítő szagukról nem is beszélve. Úgyhogy az arcom fényvédelmét még a testeménél is jobban elhanyagoltam. Az első olyan fényvédő, amit szívesen magamra kentem a Shiseido színezett 30 faktoros BB krémje volt, amit a máltai nyaralásunk előtt vettem egy szintén fényvédős púder kíséretében. Bár aranyárban mérték mindkettőt, megérte a befektetés, mert egyszerűen csodásan tették a dolgukat.

Shiseido fényvédős alapozó és púder

Azt írtam fentebb, hogy szinte sosem égtem le, s ez a testemre valóban igaz, ám az arcom azért nem egyszer megpirult már, bár sosem volt vészes ez sem. A Shisieido napvdős alapozója (vagy BB-je) viszont olyan jól teljesített 2 éve, hogy a 40 fokos, máltai napon sem lett egy leheletnyi arcpírem se. Ráadásul olyan gyönyörű, egységes színt adott a bőrömnek, hogy az valami fantasztikus és még a legnagyobb melegben sem izzadtam le. Azt gondoltam tehát, hogy megvan a tökéletes nyári fényvédőm arcra, s idén is be akartam belőle szerezni egy flakonnal, amikor kiderült, kivonták a forgalomból. Lett helyette másik, egy továbbfejlesztett változat, amit majdnem meg is vettem, még szerencse, hogy nem voltam biztos a színben, így kértem mintát – ez azonban köszönő viszonyban sem volt az elődjével. Alig lehetett eldolgozni, viszkettem tőle és alig vártam, hogy lemossam. Szóval nagyon elkeseredtem, mert úgy tűnt, a tökéletes nyári napvédős alapozómnak annyi.

Koreai fényvédelem

Na, de nem is a Shiseido fényvédős alapozójáról akartam írni, hanem arról, hogy miután kiderült, hogy ezt már hiába keresem, belevetettem magam a fényvédők világába. Azért tartottam ezt most fontosnak, mert tényleg mindenhol azt olvastam, hogy az arcápolás alfája és ómegája bizony a fényvédelem, ugyanis az UV sugarak öregíti leginkább az arcbőrt. Ráadásul a koreai rutin szerint – amit pár hete kezdtem lépésről lépésre bevezetni - minden nap kéne fényvédőt használni, teljesen mindegy, hogy tél van vagy nyár, süt-e a nap vagy sem.

 

Fényvédelem - www.comewithme.hu

Tavaly egyébként már keresgéltem valami jó arcra való fényvédőt, mivel már akkor is fogytán volt a Shiseido, így első körben a drogériákban és gyógyszertárakban kapható színezett termékeket kezdtem nézegetni és próbálgatni. A pandamaci szemeim miatt úgy éreztem, hogy nemcsak a védelemre van szükségem, de arra is, hogy kissé korrigáljam ezt a szépséghibát. Ám mindegyiket utáltam! Éppen ezért, idén már nem is kísérleteztem ezekkel, s mivel a Shiseido új SPF-es alapozója sem jött be, így koncepciót váltottam és - az egyébként az új arcápolási rutinomba is beleillő - koreai termékek között kezdtem nézelődni.
Mindenképpen egy olyan fényvédőt szerettem volna, ami nem ragad, nem hagy fehér réteget az arcon, minden nap szívesen felkenem és nem fénylik, nem csúszik, tehát lehet rá sminkelni. Rengeteget olvastam a különféle termékekről, míg végül úgy éreztem, megtaláltam az igazit, a Shangpree márka Phyto Essence UV Sunscreen fényvédőjét. Bár erről a termékről viszonylag kevesen mondtak véleményt, valahogy mégis úgy éreztem, ez kell nekem. A leírás szerint ez a krém az UVA és UVB védelemről is gondoskodik, méghozzá a lehető legmagasabb fokon, a textúrája könnyű, nem zsíros, sőt pillanatok alatt beszívódik és nem ha gy olajos vagy ragacsos érzetet maga után, arról nem is szólva, hogy mindezek mellett még rengeteg természetes, bőrbarát összetevővel is gazdagították. Például tartalmaz nyugtató hatású ázsiai gázlót és aloe verát, bőrtónusjavító szójababot, magnóliát és bazsarózsát, de édesgyökeret, bíbor angelikát, kínai hernyógombát is, amelyek gátolják a finomport abban, hogy kárt tegyen a bőrben. És a sok pozitívum mellett ott volt még a csomagolása is, amely azonnal levett a lábamról. Oké, egy kozmetikumnál ez a legutolsó szempont, de akkor is... én első látásra beleszerettem.

Koreai fényvédő - Come With Me Blog

Egyébként a Tinamu.hu oldalán találtam rá – ezt nem azért írom le, mert reklámozom őket, hanem azért, nekik nemcsak webshopjuk van, hanem olyan üzletük is, amelyet meg lehet látogatni. Ez pedig szerintem hatalmas előny! Így természetesen én sem online rendeltem meg az új fényvédőmet, hanem besétáltam a boltba, ahova igaz, hogy zárás előtt tíz perccel érkeztem, mégis nagyon kedvesen fogadtak az eladók. Megbeszéltük, hogy mit szeretnék, s bár határozott elképzeléssel érkeztem, mégis megmutattak néhány alternatívát. Egyébként az összes fényvédő, amit kipróbáltam a kezemen hihetetlenül könnyű textúrával rendelkezett, egyik sem ragadt vagy fénylett, én mégis maradtam a Shangpree krémjénél és azt vettem meg.

Teszt

Másnap alig vártam, hogy a reggeli arcápolási rutin utolsó elemeként kipróbáljam az új szerzeményemet. A gyönyörű tubusból, egy nagyon lágy, fehér krémet nyomtam az ujjaimra és mivel azt olvastam, hogy az arcra nagyjából 1/2 - 1/4 teáskanálnyit kell kenni, így nem spóroltam vele. Jutott bőven mindenhova: az orcákra, a homlokra, az orra is.

A leírás nem tévedett, tényleg pillanatok alatt el tudtam oszlatni, a bőröm pedig azonnal be is szívta, s bár volt egy pici púderes illata, cseppet sem éreztem zavarónak. És igen, igen, igen!!!! Semmi ragadás, semmi fénylés, semmi fullasztó érzés nem kísérte, pedig előtte már felvittem egy hidratálót is és ez csak a záró lépés volt a reggeli rutinban. Komolyan úgy éreztem, ha a fejemre kenném az egész tubust, akkor sem hagyna semmilyen érzést. Úgyhogy el is kezdtem rá sminkelni. Az alapozóim tökéletesen kompatibilisnek bizonyultak vele, egyik sem lett csíkos vagy foltos – tényleg mintha nem is lett volna rajtam egy plusz réteg. Első nap az EL Double Wearrel teszteltem, másnap pedig a L’Oreal Infallible-vel és mindkettővel remekül együttműködött.

Shangpree fényvédő - Come With Me Blog
Már csak maga a fényvédős hatás kipróbálása maradt. Erre pedig akkor került sor, amikor egy hétre elmentünk a Balcsira. Na, itt aztán próbálgathattam, mert jártunk tűző napsütésben Badacsonyban és nem keveset üldögéltem a strandon is - a bőrömnek azonban meg sem kottyant. Még egy enyhe pírt sem kapott! Szóval azt mondhatom, hogy nagyon bevált ez a kis krém. Nem olcsó, de valójában a gyógyszertárban kapható márkák fényvédőinek sem sokkal kedvezőbb az ára és össze sem lehet őket hasonlítani ezzel a csodakrémmel – legalábbis, amelyeket tavaly próbáltam. Az egyetlen bánatom, hogy nem színezett, tehát ez sem váltja ki a Shiseido alapozóját, viszont magasabb fényvédelmet biztosít – SPF 50-et, míg a Shiseido csak SPF 30 – és a mindennapokra is remek. Szóval én azóta is használom reggelente, s bár a sminket nem helyettesíti, valójában nem is ez a dolga – fényvédőnek viszont tökéletes, úgyhogy szívből ajánlom.

Ugyanakkor továbbra is keresem a Shiseido magas fényvédős alapozójának az utódját, mert a pandamaci szemeim miatt azért a strandon is jól jönne a fényvédelem mellett egy kis esztétikai korrigálás. Ha valakinek van valami bevált ötlete erre, írja meg kommentben a instagramon.

A bejegyzést senki nem támogatta, csupán a tapasztalat szülte:)

A fényvédelemről (SPF) és az UV-sugárzásról pedig a korábbi bejegyzéseimben olvashatsz.