Szilveszteri smink lépésről lépésre

Divat & Stílus & Szépség

Most, hogy vége a karácsonynak, leszopogattuk az utolsó kacsacomb csontját, behörpöltük a maradék halászlét és elmajszoltuk a bejgli csücskét is, itt az idő, hogy a jövőbe tekintsünk méghozzá a jövő évbe. Annak is a legelejére, azaz szilveszter estéjére. Az óévet általában eléggé jelentős dínomdánommal és hejehujával zárják a legtöbben, nem vagyok kivétel ez aló én sem. Nálam valahogy nem találó a mostanság olyan divatos „Jaj, de utálom ezt az év végi kötelező bulizást!” fanyalgás, én kérem, szeretem egy jó hangulatú mulatozással zárni az évet, s ezt egyáltalán nem egy kötelező körnek érzem, sokkal inkább egy lehetőségnek, amikor együtt lehetek a barátaimmal – mondjuk így – hangos jókedvünknek engedve.

Szilveszteri smink lépésről lépésre

Mi kell egy jó szilveszteri bulihoz? Gondolom, mindenkinek más. Egyesek jobban kedvelik a szolid, kisebb baráti társaságban töltött óévbúcsúztatót, mások egy fokkal hangosabb házibulival köszöntik az újévet, megint mások féktelen mulatozás közepette koccintanak éjfélkor egy felkapott szórakozóhely táncparkettjén. Itt is igaz, ahány ház, annyi szokás. Mindenki másképp érzi jól magát, s ez így van rendjén.

Ami azonban a legtöbb újévköszöntő összejövetelre igaz, hogy szép ruhába bújunk, trombitát fújunk, konfettit szórunk, és mi nők, party sminkben pompázunk. Mármint szeretnénk pompázni, ha meg tudnánk csinálni magunknak. A jó hír, hogy bár elég bonyolultnak tűnik egy ilyen makeup, ha lépésekre bontjuk, akkor annyira nem is vészesen nehéz, amennyiben rendelkezünk már némi rutinnal ezen a téren. Alapozás, pirosítás, szem- és ajakfestés, korrektor... Sok apró lépés lenyűgöző végeredménnyel.

Bevallom, az alább látható sminket nem én készítettem, hanem Beraki-Graff Dóra sminkmester, akinek a munkáitól mindig elámulok! Most is egy teljes átváltozáson mentem keresztül a kezei között, szerintem elképesztő lett az eredmény! December 31-én pedig én magam fogom kipingálni az arcomat az ő útmutatásait követve... valószínűleg nem lesz ennyire látványos, mint az övé, de megpróbálom követni majd az általa javasolt lépéseket.

Lássuk is, mik ezek!

1. lépés: alapozás, kontúrozás

Szerintem minden nő legjobb barátja az alapozó! Az enyém tuti! Elfedi az arc egyenetlenségeit, kipirosodásait, és ha valakinek csak apróbb karikái vannak a szeme körül, azokkal is megbirkózik. Felvihetjük a klasszikus alapozó ecsettel, szintén lapos kabuki ecsettel vagy blenderrel. Ezt követi a korrektor, amelyet a szem környékre, a homlokra, az állra pöttyintünk valamint az orrtoveknél sem árt általában egy kis világosítás. Fontos, hogy jól dolgozzuk el mind az alapozót, mind a korrektort, hiszen nincsen csúnyább egy csíkos, foltos arcnál. Ráadásul, ha az alapunk jó, akkor minden további lépés sokkal jobban mutat majd.

2. lépés: pirosítás

A pirosító lehel életet az arcba. Én legalábbis így látom. Üdévé, napcsókolttá vagy épp karakteressé varázsolhatjuk az arcunkat attól függően, hogy lágyan pirosítunk, bronzosítunk vagy épp kontúrozunk ebben a lépésben. Én most egy leheletnyi pírt kaptam, egyrészt azért, mert az arccsontom eleve határozott vonalú, másrészt pedig azért, mert magát a sminket kifejezetten szemhangsúlyosra terveztük, ahhoz pedig már sok lett volna egy karakteres pirosítás.

Egy jó erős alapozás és némi piosító után így kell festened. (Te jó ég! Hova tűnt a fél szám és a szempilláim?:D)

 
3. lépés: szemfestés

Itt érkeztünk el a lényeghez, a szem kiemeléséhez. Mint fent említettem egy szemhangsúlyos sminket álmodtunk meg, bronzos csillogással és kissé cicás vonalvezetéssel. Annak érdekében, hogy a kigondolt eredményt kapjuk, egy biztos alapot kell adnunk az egésznek, amihez egy jó szemhéjbázis elengedhetetlen. A szemhéjbázisnak köszönhetően a szemfesték nem fog elcsúszni, maszatolódni, a csillámok pedig remekül bele tudnak majd tapadni az anyagba, így ez a lépés az alkalmi sminkhez szinte nélkülözhetetlen.

A bázis után jöhetnek a színek. Az én alkalmi sminkemhez egy bronzos, csillámos árnyalatot választottunk, amit nagyon töményen vittünk fel a mozgó résztől egészen a szem külső ívéig. A belső szemzugot pedig egy bézs árnyalattal emeltük ki. A kettőt szépen összedolgozta Dóri, majd következett a cicásítás, amihez egy fekete szemceruza szükségeltetett. Ezzel vastagon átsatírozta a felső pillatövet, kissé túl is húzta, a macskapillantás fokozása végett, majd szépen elsatírozta és egy sötétebb, bronzos árnyalattal fixálta.

Engem már itt lenyűgözött az eredmény, holott még koránt sem ért véget a művelet.

A drámai hatás fokozása végett Dóri egy csillogó, fekete árnyalattal is áthúzta a szemem alsó és felső ívét. A széleket szépen elsatírozta, így egy tökéletes és nagyon látványos füstös szemet kaptunk végeredményként. Erre már csak egy kis szempillaspirált dobott fel és magamra sem ismertem.

(Aki igazán bátor az még egy soros szempillával is tetézheti az egészet, tuti hogy nem lesz ember a földön, aki ellent tudna állni egy ilyen igéző pillantásnak.)

4. lépés: szemöldökigazítás

Nem szeretem a kétujjnyi vastag, fordított V-re hajazó szemöldököket, s szerencsére Dóri sem, így a szemöldökömet csak átfésülte és egy sötétszőke árnyalattal kissé áthúzta, megigazította. Nem nagy dolog, de rengeteget számít, így arra is ügyeljetek, hogy ha egy szép sminket feltesztek, akkor a szemöldökötöket is formázzátok kissé, hiszen az ad keretet az arcotoknak.

5. lépés: csókos száj

Utolsó simításként az ajkaimat színezte meg Dóri. Mivel egy szemhangsúlyos sminket kaptam – s alapszabály, hogy ha a szem domináns, akkor a száj minimál avagy fordítva -, így a számra csak egy rózsás tónusú szájfényt vitt fel, a kevesebb néha több elve alapján. Vigyázzunk, mert ha az erős szemfestés mellé egy markáns ajkat is bevállalunk félő, hogy úgy fogunk festeni, mint egy éjjeli pillangó, netán úgy, mint aki halloween buliba készül. 

(Ha kíváncsiak vagytok, nézzétek meg az Insta oldalamon a halloween sminkemet, ahol MINDEN hangsúlyos volt rajtam, s bár az a smink is elképesztő lett, azért maradjon csak meg farsangra, halloweenre, mert egyéb alkalmakra igencsak túlzás lenne.)

Olvasva nem is olyan bonyolult ez a smink, igaz? Meglátjuk, december 31-én sikerül-e prezentálnom valami hasonlót:D