Gasztrokirándulások Lillafüreden

Gasztro
Lillafüred igazi csodahely, amely ezer és ezer izgalmas programmal és látnivalóval várja a kirándulókat. Mi évek óta visszajárunk ide és remélem, még sokáig meg is tartjuk ezt a szokásunkat.
Gasztrokirándulások Lillafüreden

Számos alkalommal írtam már a lillafüredi őszöléseinkről, mégis kimeríthetetlennek tűnik ez a téma és minden évben születik róla egy új bejegyzés, méghozzá azért, mert minden évben sikerül valami újat felfedeznünk a környéken.

Idén a libegőzés és a Szeleta-barlang várt ránk, amelyekről az előző írásomban számoltam be nektek, ezeken felül azonban új és friss gasztroélményeket is szereztünk a már meglévőek mellé. Nálunk az egész család nagyon szereti a hasát, igy számunkra ezek a kalandozások is fontosak, legyen szó egy jó lángosozásról vagy akár egy ötcsillagos koktélozásról.

Lillafüreden és környékén szerencsére ilyesfajta élményekre is lehet számtani, s hogy pontosan milyenekre, arról korábban is írtam már. Most azonban folytatnám a listát.

Palotaszálló Lillafüred - Come With Me Blog

Régi ismerősök: Zip's és Palotaszálló

Idén négy gasztroélményt gyűjtöttünk be, amelyből kettő nem volt teljesen új a számunkra. Az egyik ilyen a Zip’s Brewhouse, ahova az utóbbi években minden őszölés alkalmával ellátogattunk. Miért? Mert egyszerűen szuper! A konyha remek, a hangulat pedig nagyon fancy. 2021-ben annyi csavart tettünk azért a történetbe, hogy csapos asztalt foglaltunk… mert ilyet is lehet és eddig ez kimaradt, most azonban Gergő végre maga mérhette a sört, na meg persze Dávid, aki nem maradhatott ki ebből sem.

Zip's Brewhouse - Come With Me Blog

Az ételben pedig most sem csalódtunk, sőt Manónak még külön rántott húst is sütöttek, holott az nem is szerepelt az étlapon. Mi Gergővel hosszas tanakodás után Zip’s kencékkel indítottuk a vacsorát, amelyben a legjobban a kakukkfüves csirkemájkrém ízlett, bár a juhtúrós körözött sem volt kutya a sörös lepénykenyérrel, főételnek pedig én a faszénen sült mangalicatarját választottam szavasgombás zellerpürével és gomolyával, Gergő pedig egy faszénen sült sertéssültet malátaszirupos szilvaszósszal és lapcsánkával. Mit is mondhatnék… azt hiszem csak annyit, hogy biztosan nem most jártunk itt utoljára.

Zip's mangalicatarja - www.comewithme.hu

„Régi ismerőseink” közé tartozik a Palotaszálló is, ahova szintén minden évben betérünk. Kétszer meg is szálltunk itt, ám amikor Dávid nőni kezdett, jobbnak láttuk, ha a hotelszobát apartmanra vagy házra cseréljük, így a szálló csodás, patinás hangulatát az utóbbi években csak egy-egy ital erejéig élveztük általában. Ennek ellenére nagyon szeretünk visszajárni ide is, engem főleg a lobbiban található hatalmas kandalló nyűgöz le mindig. Reménykedtem bene, hogy idén is sikerül a lobogó fahasábok mellett elkortyolni egy kávét, ám sajnos túl korán érkeztünk, igy ez az élmény most kimaradt. Lett, helyette azonban más, ugyanis amíg én a melange-omat kortyoltam, addig Gergő és Dávid nekiálltak sakkozni- ez pedig szintén újdonságszámba ment nálunk.

Lillafüredi Palotaszálló - Come With Me Blog

Vendéglő a pisztrángoshoz - halsütöde újragondolva

Lillafüred neve szorosan összefonódik a pisztrángossal, illetve a pisztrángokkal. Én magam is imádom a különféle halételeket - ezek közül pedig az egyik kedvencem a pisztráng. Olyannyira, hogy amikor terhes lettem, ez volt az első dolog, amit jóízűen meg tudtam enni, miután hónapokon keresztül irtózatos rosszullétek gyötörtek. Akkor az erdei halsütödében lakmároztam be belőle, pár éve azonban a félig-meddig nyitott és csak szezonálisan működő halsütödétől nem messze a tulajdonosok nyitottak egy minden évszakban üzemelő éttermet is. Már tavaly is szemeztem vele, de valahogy akkor kimaradt a gasztrotúránkból, úgyhogy idén nem is volt kérdéses, hogy kipróbáljuk a Vendéglő a pisztrángoshoz-t is. Itt persze jóval kifinomultabb és trendibb választék várt minket, mint fapados társánál – bár én imádom az erdei falatozó fűszeres bundában sült egész halait, sőt haza is szoktunk vinni vákuumozott füstült pisztrángot, amit csak vajon át kell pirítani! Ah, az is isteni!

Vendéglő a Pisztrángoshoz - Come With Me Blog

Sajnos Dávid nem éppen a legjobb kedvében érkezett az étterembe, így nem mondhatom, hogy egy önfeledt estét töltöttünk hármasban a pisztrángosnál, inkább úgy jellemeznem ezt az vacsorát, hogy jöttünk, láttunk és gyorsan távoztunk. Ilyen ez a szülői lét… Ennek ellenére nem maradt el a gasztroélmény, mivel előételnek egy zseniális mandulás füstölt pisztrángfasírtot ettünk, édesburgonyával és savanyított feketeretekkel – ezt nagyjából egyetlen szemvillanás alatt faltuk fel és tényleg csak szuperlatívuszokba nyilatkozhatok róla. Főételnek Dávid rántott halrudacskát kapott – természetesen házit, nem valami mirelitet – krumplival, Gergő hidegen füstölt pisztrángot választott rizsecetes burgonyasalátával és burgonya velouté-tal (fehérmártással), én pedig szivárványos pisztrángfilét misos hagymapürével és sült csicsókával. Mindkettőnél imádtam, hogy bár a pisztráng rettentő szálkás, itt egyetlen egyel sem találkoztunk, így nem kellett bogarászni, csak önfeledten falatozni, ráadásul csodásan néztek ki a tányérok, az ízekről nem is szólva - csicsókát például még sosem kóstoltam héjastól és sütve… nagyon ízlett! Biztos, hogy ide is visszajövünk még és nyugodtabb körülmények között is kipróbáljuk majd a vendéglőt.

Bomboloni – az újhullámos fánkozó

Hazaindulásunk napján pedig egy jó ismerősünk (Kocsmaturista) ajánlására beugrottunk a Zip’s egyik viszonylag új üzletébe, a Bomboloniba, ahol a fő attrakció nem a sör, de nem is valami fincsi steak, hanem egy virágalakú fánk, azaz a bomboloni. A kicsi, de annál dizájnosabb boltocska Miskolc belvárosában található és akad itt minden, ami megdobogtatja a gyerekek és az édesszájú felnőttek szívét. Mi megkóstoltuk természetesen a bombolonit, majd lefojtottuk némi almás-körtés morzsasütivel és egy csokis cookie-val. Persze Gergő azért innen is egy sörválogatással távozott, mert ha Zip’s, akkor azért sör – fánk ide vagy oda.

Bomboloni - Come With Me Blog

Röviden és majdnem tömören tehát ezekkel a gasztroélményekkel távoztunk Lillafüredről, szerintem mind szuper volt – én legalábbis mindenhol nagyon jókat ettem. Kíváncsi vagyok jövőre hova fokozhatjuk még ezeket a gourmet kalandokat…