3+1 szuper tavaszi program - gyerekkel is

Helló, Világ!
Itt a tavasz, virágoznak a fák, csiripelnek a madarak és hamarosan nyakunkon lesz a tavaszi szünet is. Kisgyerekes szülőként jól tudom, hogy ez mennyi kérdést vet fel: ki, mikor, mennyit vigyázzon a gyerekre és persze, hogy milyen programokkal szórakoztassuk a csemetét? Íme néhány jó ötlet, ami gyerekkel és gyerek nélkül is szuper időtöltés lehet a tavaszi szünetben - de nem csak akkor!
3+1 szuper tavaszi program - gyerekkel is

Szünidő! Gyerekkorunkban örömittas kiáltás jelezte az eljövetelét, szülőként azonban egészen más érzéseket kelt már bennünk ennek a szónak még a gondolata is. Azonnal csikorogni kezdenek a fejünkben a fogaskerekek és jönnek az olyan kérdések, mint például, hogy “Ki vigyáz majd a gyerekre?” “Mikor fogok dolgozni?” és ehhez gyakran még az is társul, hogy “Mit csináljunk a szünetben?

Az első két kérdésre sajnos nem tudok választ adni, az utolsóval kapcsolatban azonban - saját tapasztalat alapján - megpróbálok ötletekkel szolgálni. Ezek a kirándulások és programok ráadásul - szerintem - nemcsak kisgyerekkel élvezetesek, hanem felnőtt kikapcsolódásnak is jók, akár a húsvéti pihenő időszakában is.

Vasúttörténeti Park - Budapest

A Vasúttörténeti Parkról egy külön beszámolót akartam eredetileg írni, ám ahogyan az lenni szokott, nem maradt rá időm, amikor aktuális volt, aztán szépen a feledés homályába is veszett. Egészen addig, amíg a telefonomban rá nem bukkantam az itt készült képekre - bevallom, ez adta az ötlete a jelenlegi bejegyzéshez. Szóval ősszel vagy tavasszal, gyerekkel, de gyerek nélkül is szerintem kihagyhatatlan program. Rengeteg látnivalóval találkozhatunk itt, így biztosan azok is élvezni fogják, akik nem rajonganak különösebben a vonatokért.

Hókotró mozdony, Vasúttörténeti Park - Come With Me Blog

Programajánló, Vasúttörténeti Park - Come With Me Blog

 

Engem például teljesen hidegen hagy ez a téma, mégis kifejezetten élveztem ezt a kirándulásunkat és magam is meglepődtem azon, hogy mennyire lekötöttek a különféle mozdonyok, vagonok, fordítópálya és egyéb vasúttal kapcsolatos dolgok. Dávid szintén imádta a parkban való csatangolást, azt, hogy mindenféle járványra fel lehetett mászni és persze ne hagyjuk ki azt sem, hogy fel lehet ülni a minivasútra, kipróbálhatta a kézihajtányt, a gőzmozdonyt pedig csak azért nem, mert hatalmas sor várt rá és elkezdett csepegni az eső. 
Most egyébként direkt megnéztem és húsvét hétfőn plusz programmal is készül a park: lesz bábelőadás, koncert, állatsimogató, kézműves foglalkozás, nyuszikeresés, arcfestés - szóval igazi ereszd el a hajamat. 

Vasúttörténeti Park - Come With Me Blog

Vasúttörténeti Park, Budapest - Come With Me Blog

 

Gödöllői Királyi Kastély - Gödöllő

A Gödöllői Királyi Kastélyban tett látogatásunk beszámolója szintén elmaradt. Itt ugyan nem Dáviddal voltunk, de mivel a blogot nem kifejezetten és kizárólag kisgyerekes olvasóknak írom, így ezt is bátran ajánlom a húsvéti szünetre. Egyébként szerintem gyerkőccel is remek kirándulás lehet, főleg mert kifejezetten sokféle program közül választhatunk - a bunkeres tárlatvezetés például biztosan érdekelte volna Dávidot is, a kislányok pedig szerintem ki nem hagynák a nosztalgiafotózás, ahol igazi hercegnőnek öltözhetnek. Szóval gyerekkel és gyerek nélkül is szuper élmény lehet a Gödöllői Királyi Kastélyt, ahol állandó kiállítások és szezonális érdekességek egyaránt szoktak lenni.

Gödöllői Királyi Kastély - Come With Me Blog

Gödöllői Királyi Kastély - Come With Me Blog

 
Mi ősszel látogattunk el ide, egy “kimenős” egerszalóki hétvége után - erről is akartam írni, de szintén elmaradt. Hazafelé tartva a kocsiba ugrott be, hogy mi lenne, ha megállnánk Gödöllőn - így esett. Ám mivel így esett és csak úgy beestünk a kastélyba, így kicsit limitáltak voltak a lehetőségek, amikből válogathattunk, mivel a különféle vezetések fix időpontokban indulnak. Így mi a Horthy-bunkert néztük meg vezetéssel (éppen az indult), utána pedig saját magunk jártuk be a kastélyt termeit (aki teheti, az inkább vezetett túrán vegyen részt!), majd megnéztük az alagsorban található A kastély titkos élete kiállítást, ami azt az időszakot mutatta be, amikor a kastély idősek otthonaként vagy épp szovjet laktanyaként működött. Utána megkávéztunk és végül sétáltunk egy nagyot a parkban, ahol meglátogattuk a Királydombi pavilont is, amit a honfoglaláskori vezérek és magyar királyok arcképei díszítenek. És még így sem láttunk mindent! Szóval a Gödöllői Királyi Kastély egy egész napos elfoglaltságnak is beillik, ahol mindenki talál olyan programot, ami tetszik neki.

Belső enteriőt, gödöllői kastély - Come With Me Blog

Tavaszi programajánló, Gödöllői Királyi Kastély - Come With Me Blog

 

Mariazell Bürgeralpe - Ausztria

Ha inkább távolabbi tájakra kalandoznátok a tavaszi szünetben, akkor pedig irány Ausztria, ott is a Bürgeralpe Mariazell. Mi nyár végén töltöttünk pár napot Mariazellben és erről biztosan fogok írni egy bejegyzést majd, mert nem csupán a hegyi kalandparkot érdemes meglátogatni - az egész környék szuper programokat kínál bármelyik évszakban. Télen ugye egyértelműen a síelés és persze a híres mariazelli karácsonyi vásár viszi a prímet, nyáron remek hegyi tavakban lehet csobbanni, tavasszal és ősszel pedig csodás tájakon kirándulhatunk.

Bürgeralpe, Mariazell - Come With Me Blog

Programajánló a tavaszi szünetre, Bürgeralpe, Mariazell - Come With Me Blog

 
De térjünk is vissza a tavaszi szünetre, illetve arra a bizonyos nyár végi utazásra, amikor mi is meglátogattuk a Bürgeralpe kalandparkot Dáviddal. Már az elején leszögezném, hogy ez egy gyerekparadicsom! Felvonóval lehet megközelíteni a több mint 1200 méter magasan található kalandparkot, ahol minden van, ami csak kellhet egy gyereknek. Többek között szuper szabadtéri kiállítás, ami bemutatja a múltbéli erdészeti folyamatokat - ezeknek egy részét mini verzióban a gyerekek is kipróbálhatják, például a rönkúsztatást vagy a famegmunkálást. De akad itt játszótér, kilátótorony és golyópálya is - utóbbit egyszerűen imádják a gyerekek -, a hegyi tónál pedig tutajozás, vízi buborékfoci és persze sok más móka várja őket (fürdőruhát vigyetek a gyerekeknek, ha vizezni akarnának, és naptej sem árt, ha van nálatok!). Ja és el ne felejtsem, a felvonónál gokartozni is lehet. Tényleg csúcsszuper program, amit mindenki imádni fog. Természetesen büfé és mosdók is vannak odafenn, így emiatt sem kell aggódni. 

Hegyi kalandpark, Bürgeralpe - Come With Me Blog

Kilátás, Bürgeraple - Come With Me Blog

 

KockaPark LEGO kiállítás - Budapest, Campona

Rosszabb idő esetén pedig jöhet egy beltéri program, méghozzá olyan, ami a legtöbb gyerek szívét megdobogtatja, de nálunk Gergőt is teljesen beszippantotta. Ez pedig a KockaPark LEGO kiállítás és játszóház, ami a Camponában található. Mi nem rég jártunk itt és bár első ránézésre azt gondoltam, hogy ez bizony egy gyors kör lesz, a végén 4 órát töltöttünk el az interaktív kiállításon.

KockaPark - Come With Me Blog

LEGO interaktív kiállítás, programajánló - Come With Me Blog


Először megnéztük a terepasztalokat, ahol tényleg lenyűgöző építményeket láthattunk: híres épületeket, hadihajót, vidámparkot, hullámvasutat, iskolát, pályaudvart, tengeri jeleneteket kalózokkal és vitorlásokkal, szigeteket, vasúti pályákat és még sok mást is. A vonatokat ráadásul irányítani is lehetett, na ez nagyon tetszett Dávidnak, ahogy a másik teremben lévő távvezérlésű terepautók is. És akkor még nem is beszéltünk a szabad építésről, amivel szerintem mi cirka 2 órát el is szöszmötöltünk. Én nem vagyok egy nagy építő, Gergő viszont egy hatalmas - Dávidnál is magasabb - tornyot rakott össze, aminek persze mindenki a csodájára járt utána. A bejáratnál egyébként ne felejtsetek el pecsétgyűjtőt kérni, aminek a lényege, hogy a különféle feladatok megoldása után - kvíz, kakukktojás-keresés, színezés stb. - pecsétet lehet kapni és ha összegyűlik mind a 8, akkor választhat a gyerkőc egy LEGO kisállatot vagy kedvezményesen vásárolhat a szülő egy másfajta figurát.

LEGO vidámpark - Come With Me Blog

LEGO torony, gyerekes program - Come With Me Blog

 Azért azt megjegyezném, hogy a 8 feladatból az utolsó fizetős - nem egy hatalmas összeg, de plusz pénzbe kerül -, ahol egy küldetést kell teljesíteni a gyerkőcnek. Dávid egy ninjás megmentős feladatot hajtott végre és utána megtarthatta a figurát, amivel játszott, szóval a befizetett összeg mondhatni megtérült. Ha azonban valaki nem akar plusz összeget áldozni erre a belépőkön felül és emiatt nem gyűlik össze az összes pecsét, akkor is érdemes belevágni a kalandba, mert a gyerekeknek amúgy is jó élmény a kihívásokat megcsinálni - csak ebben az esetben ne kommunikáljuk, hogy a végén ajándék várja őket. 
Szerintem a fenti programok mindegyike nagyon szórakoztató mind gyerekkel, mind gyerek nélkül a tavaszi, húsvéti szünidőre/ szabadnapokra - ha pedig még ennél is több ötletre lenne szükségetek, teszek ide még néhány linket, amelyeken korábbi kirándulásokról, programokról írtam.

 

Fertőrákosi Kőfejtő és Páneurópai Piknik Park

Fertődi Esterházy-kastély

A pincefalvak romantikája - Tök

Mogyoróhelyi és Királyréti tanösvény

Badacsonyi barangolások

 

Mindenkinek csodás húsvétot és tavaszi szünetet kívánok!

Come With Me!