4 nap Rómában - Tippek, tanácsok, információk az utazáshoz

Helló, Világ!

Róma állítólag májusban a legszebb, ám legutóbbi tapasztalataim alapján úgy vélem, bátran kijelenthetem, hogy áprilisiban is érdemes meglátogatni az “örök várost”. Mi 4 napot töltöttünk Olaszország fővárosában, ahol ha egy követ elhajítunk, biztosan valami történelmi emlék elé pottyan. Ebben a beszámolóban mégsem a látványosságokról fogok írni, hanem olyan tippeket és tanácsokat osztok meg veletek, amelyeket érdemes szem előtt tartani, ha ide utaztok.

4 nap Rómában - Tippek, tanácsok, információk az utazáshoz

Rómáról már rengetegen készítettek beszámolót és számos útikönyv is a rendelkezésére áll annak, aki arra kíváncsi, mit érdemes megnézni “az örök városban”. Így ebben a bejegyzésben inkább hasznos infókat osztok majd meg veletek, olyanokat amelyek a mi személyes tapasztalatainkon alapulnak. Persze azt is elárulom azért, hogy merre jártunk, mit csináltunk ebben a 4 napban, mit érdemes megnézni és esetlegesen mit nem - szerintünk -, de aki a Vatikánról vagy a Colosseumról szeretne hiteles infókat, az ne itt keresse.

 

Mire érdemes ügyelni egy római utazás során?

 

Repjegy, szállás Rómába

Az első és legfontosabb tanácsom, hogy időben kezdjetek neki az utazás szervezésének. Róma tavasszal és ősszel nagyon felkapott úti cél, így a jó repülőjegyek és jó szállások hamar elkelnek. Manapság a last minute-ra várni nem feltétlenül kifizetődő, főleg ha konkrét időpontban mennétek, mert már előre kivettétek a szabadságotokat. Számoljatok vele, hogy a jó akciók egyáltalán nem biztos, hogy jönni fognak, sőt az is megeshet, hogy az utolsó percben sokkal drágábban kell majd utaznotok vagy esetleg nem is tudtok. Így én mindenképpen az előretervezést (akár félévvel korábban) ajánlom.

Online jegyvásárlás a római látnivalókhoz

A másik, amit érdemes még itthon elintézni, az a különféle belépőjegyek megvásárlása. Higgyétek el, hogy a legtöbb ikonikus római látnivalóhoz hatalmas sorokat kell végigállni, hogy bejussatok. Ez különösen igaz a Szent Péter-bazilikára, a Vatikáni Múzeumokra, a Colosseumra, az Angyalvárra és a Pantheonra. Így ahova csak lehet vegyetek online jegyet, sőt foglaljatok időpontot is, mert az a tuti. Igaz, hogy ez plusz költséggel jár egy normál belépőhöz képest, de sok órányi sorban állástól kímélhetitek így meg magatokat, ami nem utolsó szempont, egy pár napos utazásnál, hiszen ki akarja az értékes idejét ácsorgással tölteni, amikor annyi mindent kell megnézni az “örök városban” - mi nem akartuk. A konkrét jegyekre és tippekre lentebb fogok kitérni a látványosságoknál külön-külön, mert mindenhol mást tapasztaltunk. 

Elöljáróban azt azért elmondom, hogy mi két kártyát vettünk: Omnia Card-ot, ami többek között a Vatikáni Múzeumokba és a Sixtus-kápolnába biztosít soron kívüli belépést, illetve emellé egy 72 órás Roma Pass-t, amivel 2 választható múzeumba lehet bemenni (mi az Angyalvárat és a Colosseumot választottuk), 72 óráig lehet vele használni a tömegközlekedést és egyéb kedvezményekre is jogosít.

Útiterv Rómába

Rómában tényleg rengeteg dolgot látni kell, ez azonban csak úgy lehetséges, ha nem fejetlen csirke módjára rohangáltok a városban, hanem szépen összegyűjtitek, mit szeretnétek látni, majd egy térképen is megnézitek, hogy mely nevezetességek vannak egymáshoz közel. Így máris jobban láthatjátok, hogy egy-egy nap, egy csokorba gyűjtve milyen látnivalókat érdemes megnézni - voilá máris kész egy napokra lebontott útiterv. Mi ehhez egyébként a Wanderlog applikációt szoktuk használni. 

Kis segítségképpen a mi 4 napunk így festett:

1 nap:

 • repülés
 • transzfer
 • Roma Pass felvétele
 • szállás elfoglalása
 • Piazza del Popolo 
 • Villa Borghese parkja
 • Piazza di Spagna és környéke (Spanyol lépcső)
 • Trevi Fountain (Trevi-kút)
 • Pantheon kívülről

Piazza de Spagna - Róma - Come With Me Blog

Villa Borghese kertje - Come With Me Blog

2. nap:

 • Piazza Cavour (Igazságügyi Palota)
 • Castel Sant’ Angelo (Angyalvár)
 • Piazza San Pietro (Szent Péter-tér)
 • Vatikáni Múzeumok, benne a Sixtus-kápolna
 • Angyalvár esti fényben is

 

Piazza Cavour, Róma - Come With Me Blog

Castel Sant'Angelo, Róma - Come With Me Blog

3. nap:

 • Colosseum
 • Titus diadalíve
 • Forum Romanum
 • Palatinus
 • Zsidó negyed
 • Piazza Navona
 • Pantheon ismét (csak kívülről megint)
 • Piazza di Spagna naplementében

Colosseum, Róma - Come With Me Blog

Forum Romanum, Róma - Come With Me Blog

4. nap:

 • Basilica di San Pietro in Vaticano (Szent Péter-bazilika)
 • repülés haza

Vatikán, Róma - Come With Me Blog

Szent Péter-bazilika, Róma - Come With Me Blog

 Szerencsére Róma nem túl nagy és a legtöbb nevezetesség sétatávra van egymástól, mi például összesen egyszer buszoztunk (mert az első nap sikerült leamortizálni a bokámat) és talán háromszor szálltunk metróra, amiből kettő az érkezés és a távozás napján történt a reptérre menet. Szóval, ha szerettek sétálni, akkor simán be tudjátok járni a város nagy részét gyalog.

Szállás 

A jó szállás fogalma mindenki számára mást jelent. Valaki ezt szereti, valaki azt. Valakinek fontos, hogy sok csillagos hotelben lakjon, míg másoknak az a hitvallása, teljesen mindegy hol hajtják álomra a fejüket, elvégre nem azért utaznak, hogy egy szállodai szobában üldögéljenek. Egy szempont azonban valószínűleg mindenkinek fontos - ez pedig a lokáció, azaz érdemes olyan szállást keresni, ami viszonylag közel van mindenhez, amit az utazás során látni, megélni, csinálni szeretnénk. És akkor most egy kicsit visszacsatolnék az útiterv részhez. A számotokra fontos nevezetességek összegyűjtése nem csak azért fontos, hogy megtervezzétek, melyik nap mit néztek meg, hanem azért is, mert így látni fogjátok, hogy Róma melyik részén érdemes szállást foglalnotok. Itt persze ismét előtérbe kerülnek az egyéni preferenciák, hiszen egy pár napos utazásnál képtelenség mindent megnézni, megélni, az pedig, hogy ki mit tart fontosnak igencsak személyiségfüggő, illetve az sem mindegy, hogy sétálva, tömegközlekedéssel vagy taxival tervezitek a városon belüli utazást. 

 

Mit érdemes megnézni Rómában 

Ebben a részben nem szeretnék mélyreható leírást adni a különböző látványosságokról (megteszik ezt helyettem az útikönyvek vagy egyéb weboldalak), sokkal inkább praktikus tanácsokkal szolgálnék a saját tapasztalataink alapján. 

Tanácsok az Angyalvár meglátogatásához

Ahogy fentebb említettem, ahova csak lehet vegyetek online jegyet, hogy elkerüljétek a sorban állást vagy váltsátok ki valamelyik Róma Kártyát. Utóbbiból több típus is létezik. Mi a 72 órás Roma Pass-t vettük meg a Roma Pass hivatalos oldalán (52 euróba került, 2024.). Ezzel 2 múzeumba lehet belépni ingyenesen, és ami nagyon fontos “skip the line”, azaz sorban állás nélkül. Ezen felül tartalmazza az ingyenes tömegközlekedést 72 órán át és egyéb kedvezményes, akciós árakat kiállításokra, látnivalókra, turisztikai szolgáltatásokra (utóbbiakat mi nem használtuk ki az idő rövidsége miatt). 

Mi tehát a Roma Pass-sal érkeztünk az Angyalvárhoz, ahol egy szép sor várakozott (akkor nagynak tűnt, de a későbbi tapasztalataink fényében igazából nem is volt vészes - úgy 20-30 perc alatt lement valószínűleg), ám a kártyánknak köszönhetően egy percet sem kellett várakoznunk, csak felmutattuk a Passt és már mehettünk is be. 

 TIPP 1: Mi reggel a https://romapass.ticketone.it/artist/museo-nazionale-castel-sant-angelo/ oldalon időpontot is foglaltunk a belépéshez - biztos, ami biztos -, de ez az, ami itt teljesen feleslegesnek bizonyult, mert a Roma Pass-on kívül semmit nem kértek tőlünk.

TIPP 2: Mi nagyjából 1 órát szántunk az Angyalvár körbejárására, ám rohamléptekkel is 1,5 óra lett belőle, szóval ha kényelmesen szeretnétek végigsétálni, akkor legalább 2 órát szánjatok rá.

TIPP 3: Van egy szuper étterem is a felső szintjén, ahonnan csodás kilátás nyílik a Vatikánra és úgy egyébként is Rómára, így ha tehetitek, igyatok meg ott egy kávét.

Angyalvár , Róma - Come With Me Blog

Az anygalvár belülről, Róma - Come With Me Blog

 

Tanácsok a Vatikáni Múzeumok meglátogatásához

Mi az Angyalvárból a Vatikáni Múzeumokba siettünk, ahova szintén előre egyeztetett időpontra érkeztünk. Ha csak egy tanácsot fogadtok meg tőlem, akkor az az legyen, hogy ide mindenképpen vegyetek online, időpontos jegyet!!! Ezt több helyen és többféle módon megtehetitek, nekünk az volt a fő szempontunk, hogy már itthon tudjuk, pontosan mikorra szól a belépőnk. Ha ti is szeretitek a teljes körű tervezést, akkor azt ajánlom, hogy ne a viszonteladók oldalán keresgéljetek, mivel itt sok esetben a vásárláskor nem kapjátok meg a konkrét időpontot, csak miután kiértek Rómába és bementek a helyi irodába. Ez pedig nem feltétlenül praktikus, hiszen egy pár napos utazásnál nem mindegy, hogy 11-kor vagy 16-kor biztosítják a belépést, hiszen úgy tervezitek a nap többi részét. 

 “Skip the line” a Vatikáni Múzeumokba és a Sixtus-kápolnába

Éppen ezért mi a 24 órás Omnia Card-ot vettünk meg online a kártya hivatalos oldalán és még itthon le is foglaltuk, hogy melyik nap, hány órakor akarunk belépni a múzeumokba. (Létezik egyébként kombinált Vatikán+Roma Pass is, ami 72 órás, de mi úgy számoltuk, hogy jobban jövünk ki, ha külön vesszük meg a kettőt, főleg, hogy a Vatikánnál tudtuk, hogy felesleges a 72 órás pass - de ez is egyéni megítélés kérdése.) Ráadásul az Omniánál nem volt szükség arra, hogy valahol felvegyük a kártyát - mint a Roma Pass-nál, amiről később majd írok még! -, mert online elküldték a szükséges QR kódokat, amikkel utána minden gond nélkül igénybe vehettük a szolgáltatást.

Vatikán, Róma - Come With Me Blog

Vatikán Múzeumok - Come With Me Blog

Az Omnia Cardnak köszönhetően tehát úgy siklottunk át a Vatikáni Múzeumok kapuján, ahogy a forró kés siklik a vajban, holott meglehetősen nagy sorok kígyóztak előtte. Nyugodtan menjetek oda a sor elejére, mutassátok a QR kódot és már be is engednek. Bent azonban a jegypénztárnál is meg kell mutatni ismét, erről ne feledkezzetek el. Az Omnia egyébként nemcsak a Vatikáni Múzeumba biztosítja a belépést, hanem a Sixtus-kápolnába, a Lateráni Szent János-főbazilikába, a Callixtus katakombába, ezeken felül pedig a Mamertine börtönbe is és még a Hop-on Hop-off buszokat is használhatjátok vele 24 órán át. Sajnos az idő szűke miatt nekünk csak a Vatikáni Múzeumok és a Sixtus-kápolna fért bele, de így is megérte (a Sixtus-kápolnába csak a Vatikáni Múzeumok belépővel lehet bejutni).

TIPP 1: Erre a programra minimum 2,5-3 órát tervezzetek, mert hatalmas és nagyon sok a látnivaló. Mi 2,5 órát tudtunk itt eltölteni, mert 16 órára foglaltuk le a belépésünket és majdnem 18.30 volt, amikor kijöttünk, de akkor már nagyon zártak, szóval azért el tudtunk volna tölteni még szerintem legalább egy órát bent.

TIPP 2: Mindenképpen vigyetek magatokkal útikönyvet leírást a múzeumokról vagy töltsetek le audio guide-ot, amit a telefonról hallgathattok, különben el fogtok veszni és azt sem tudjátok majd, hogy merre menjetek, mit nézzetek meg. Mi vittünk fülest és telefonról hallgattuk az infókat. Természetesen idegenvezetést is kérhettek, de csak akkor érdemes - szerintünk -, ha tényleg jól beszéltek angolul. 


Tanácsok a Colosseum meglátogatásához

Nos, ha valahol elhasaltunk a belépést illetően az a Colosseum volt. Ide a Roma Pass-sal indultunk és konkrét időpontot is foglaltunk. Ám amikor megérkeztünk azt tapasztaltuk, hogy a beléptetésnél óriási a káosz. Kígyózott egy sor a jegyvásárláshoz, ezt tudtuk, hogy kihagyhatjuk, hiszen volt Roma Pass-unk. Igen ám, de akad még egy sor, magához a belépéshez is. Hiába mutogattuk a jegykezelőnek a visszaigazolásunkat és az időpontunkat, csak nem értette, mit akarunk. Ami azért fura, mert az Angyalvárba és a Vatikáni Múzeumokba való belépésnél nem volt semmi gondunk, pedig pont ugyanezt a metodikát követtük: kártya+időpontfoglalás=sima bejutás. Na, itt nem. Hiába mutattuk, hogy 11 órára szól a beléptetésünk, elküldött minket a sor végére. Bevallom töredelmesen, nem fogadtunk szót. A sor egyharmadánál beálltunk és még kicsit furakodtunk is, mert attól tartottunk, ha 30 perccel az időpontunk után mutogatjuk majd a foglalt jegyet, akkor meg az lesz a baj, hogy miért késtünk. Nagyjából 5 percet álltunk így sorba, majd amikor a jegykezelőhöz értünk, mehettünk is be. Szóval itt nem egészen értettük, hogy mi a logika. Mert oké, ha nincs jegyed, akkor beállsz a jegypénztárhoz, kiállod a sort, megveszed a jegyet, majd beállsz a másik sorba a beléptetéshez. Ha vettél online jegyet, de nem foglaltál időpontot, akkor pedig az első sort kihagyod, ahol a jegyet kell megvenni, de a másodikba beállsz, mert az a beléptetéses sor. Nekünk viszont jegyünk és időpontunk is volt… Kész rejtély, miért nem engedett be elsőre a jegykezelő.

Colosseum, Róma - Come With Me Blog

Római Colosseum - Come With Me Blog

 

TIPP 1: Annak ellenére, hogy itt nem ment olyan olajozottan a belépésünk, azt ajánlom, vegyetek online jegyet (vagy valamilyen kártyát, amivel skip the line bejuthattok) és foglaljatok időpontot is. Láthatóan itt elég kaotikus a helyzet és ki tudja, mennyit kellett volna várnunk a második sorban, ha az időpontfoglalást lespóroljuk. 

A Colosseumba az időpontfoglalást mi a Roma Pass hivatalos oldalán található linken keresztül tettük meg: https://ecm.coopculture.it/index.php?option=com_snapp&view=event&id=7D8772B8-1D4C-5766-0483-016CAFC55142&catalogid=577EE60C-C16D-67DA-4942-017C7D6D0AED&lang=en

Itt egyébként érdemes a GYIK menüpont alatt (https://www.romapass.it/en/FAQ/) a 7.1-es passzust megkeresni, mert ebben részletesen leírják, hogy hogyan és milyen linken lehet időpontokat foglalni a különféle múzeumokba.

TIPP 2: Ide is számoljatok legalább 1.5 órát, ha az alapjeggyel mentek be.

TIPP 3: A Colosseumba sokféle jegy váltható, nézzétek meg, hogy nektek melyik a legjobb. Mi most az idő szűkössége miatt nem akartunk kimenni az arénára és le az alsó szintre sem, de biztosan az is nagyon izgalmas, szóval járjatok utána. 

TIPP 3: A Roma Pass a Colosseumba az alap belépőt tartalmazza, viszont a Forum Romanumba való bejutást is garantálja - itt egy kisebb sort (10 perc volt kb.) azért ki kellett állnunk, mert sokan jöttek a Roma Pass-szal.

Fórum Románum , Róma - Come With Me Blog

Forum Romanum, Róma - Come With Me Blog

 

Tanácsok a Szent Péter-bazilika meglátogatásához

Az első és igen fontos infó, hogy a Szent Péter-bazilikába a belépés ingyenes! Ez nagyon jól hangzik, ám azt is jelenti, hogy ennél a látványosságnál olyan sorok kígyóznak, amit én személy szerint még soha, sehol nem láttam. Itt nincs gyorsítás, nincs skip the line egyénileg - csak akkor, ha ilyen opcióval rendelkező vezetett túrához csatlakoztok. Szóval igazából van, csak akkor igazodnotok kell másokhoz. Ez megint egyéni döntés kérdése.

Szintén fontos infó, hogy a Szent Péter-bazilika és a Vatikáni Múzeumok két teljesen külön dolog. Az előbbi csak a “templom” és a Szent Péter-téren látható sort kell végigállni ahhoz, hogy bejuthassatok. Az utóbbi pedig - amiről fent is írtam - jeggyel vagy kártyával látogatható és, ha nincs foglalt időpontotok, akkor egy másik sort kell végigvárni hozzá (a belépés a Vatikán egyik oldalsó bejáratánál található). 

Mi az utazásunk második napján nagyjából 14 óra körül próbálkoztunk meg először a Szent Péter-bazilikába való bejutással, de már akkor elszörnyedtünk a sort látva - ami végigfutott a jobb oldali oszlopsor mentén, át keresztbe a téren, majdnem a másik oszlopsorig. Kérdeztük is a bejáratnál lévő biztonsági őrt, hogy mindig ekkora-e a sor, és hogy vajon meddig tart a bejutás, mire azt felelte, hogy igen, mindig legalább ekkora sor áll itt és cirka 4 óra mire bejutunk. Gondolhatjátok, hogy azonnal el is ment a kedvünk az egésztől és abban maradtunk, hogy visszajövünk az utolsó napon, mielőtt utazunk, csak sokkal korábban, mert reggel biztosan kevesebben lesznek. Pedig, ha tudtuk volna… Mit? Azt, hogy az elsőnek látott sor konkrétan semmi! Az utolsó napon ugyanis, amikor tényleg visszamentünk 10 órára, hihetetlen embertömeg fogadott minket. Azt sem láttuk, hol van a sor vége. Végigfutott a jobb oldali oszlopcsarnok mentén, majd folytatódott keresztbe a téren, át a másik oszlopcsarnok mentén végig, majd a bazilikával merőlegesen bekanyarodott a Szent Péter-térre. Konkrétan 4-5x akkora volt, mint amit elsőnek láttunk. Én ott fel is adtam, hiszen ha az előző sorra azt mondta a biztonsági őr, hogy 4 óra, akkor ez mennyi idő??? Szerencsére Gergő nem hagyta annyiban a dolgot és azt javasolta, álljunk be és nézzük meg, 30 perc alatt mennyit haladunk - abból már ki lehet következtetni, mikorra jutunk be. És még szerencse, hogy így tettünk, mert kiderült, hogy bár a sor hatalmas, elég jól halad. 30 perc alatt lesétáltuk majdnem az ⅓-át, így maradtunk. Arra is rájöttünk idő közben, hogy a biztonsági őr valószínűleg nem 4 órát akart mondani nekünk két nappal korábban a sokkal kisebb sorra, hanem 40 percet… S hogy végül mennyit vártunk? Nagyjából 1 óra 15 percet, de megérte, mert a bazilika tényleg csodálatos.
Itt is igaz, hogy legyen nálatok útikönyv vagy audio guide, különben sok-sok infóról lemaradtok. Bár az is igaz, hogy a túl sok infó meg azért nem jó, mert egy idő után telítődik velük az ember és képtelen többet megjegyezni. 

Basilica di San Pietro in Vaticano - Come With Me Blog

Szent Péter-bazilika kupolájába veuető lépcső - Come With Me Blog

Mi a kupolába is felmentünk, az is különleges élményként maradt meg. Egyrészt maga a feljutás is érdekes a szűk, néhol ferdén bedőlő vagy csigavonalban tekergő lépcsősorokon, másrészt lenyűgöző a kilátás a bazilika tetejéről.

TIPP 1: A Szent Péter-bazilika meglátogatásához olyan ruhát vegyetek fel, ami takarja a térdet és a vállakat. Ez mindkét nemre nézve kötelező. 

TIPP 2: Ha mégsem így készülnétek, semmi pánik, mert a bejáratnál adnak valamiféle leplet (orvosi, eldobható lepedőnek tűnt), amit a derekatok köré tekerhettek vagy a vállatokra dobhattok. De azért mégiscsak szebb, ha eleve illendő öltözékkel készültök.

TIPP 3: Bár a Szent Péter-bazilikába a belépés ingyenes, ha a kupolába is fel szeretnétek menni, azért fizetni kell. A jegyeket az épületben tudjátok megvenni, balra a bejárattól. Itt szintén készüljetek arra, hogy sorba kell állni. 

TIPP 4: A kupolába mehettek gyalog vagy félútig lifttel. A liftnél is számoljatok a sorban állással. Ha lépcsőztök, akkor pedig több mint 500 lépcsőfokkal (lift esetén csak nagyjából 300-zal)

TIPP 5: A zarándokok és imádkozók számára van egy gyorsított belépés, úgynevezett “imaösvény”. Nem tudom, hogy ezt pontosan hogyan lehet igénybe venni, de létezik - lehet, hogy ennek érdemes utánanézni, mert ott nincs sor. Viszont előfordulhat, hogy az csak arra a részre korlátozza a belépést, ahol imádkozni és gyónni lehet. Egyébként nagyon érdekes, mert a jobboldali gyóntatófülkék fel voltak táblázva, hogy melyikben milyen nyelven lehet gyónni (magyar természetesen nincs, azt ne keressétek)

Általános tanácsok, tippek, ha Rómába utaztok

 

 • Itt megint azzal kezdeném, hogy ahova lehet, vegyetek előre jegyet, sőt foglaljatok időpontot is. Ezzel kapcsolatban érdemesebb a Roma Pass és az Omnia Card hivatalos oldalain tájékozódni és ott vásárolni, nem viszonteladóknál. Egyrészt, mert az előbbieken lehetnek akciók - mi is kifogtunk egyet -, másrészt mert ezeken a weboldalakon azonnal tudtok időpontot foglalni, nem kell a viszonteladóval külön egyeztetni erről, amikor kiértek Rómába. Mi az Omnia alkalmazást használtuk az Omnia Card-dal kapcsolatban.
 • Itt meg is ragadom az alkalmat, hogy mondjak pár szót a Roma Pass-ról. Ha emellett az opció mellett döntötök (mint mi is), fontos tudnotok, hogy ez egy fizikai kártya (az Omnia nem). Tehát, amikor megérkeztek, valahol át kell vennetek Rómában. Mi elkövettük azt a hibát, hogy nem vettük át a reptéren, hanem azt gondoltuk, hogy majd a Termini pályaudvaron vagy máshol megszerezzük. Nos, ezt a kártyát csak a kijelölt helyenek adják oda és például a Terminin nincs ilyen. Szóval, amint láttok egy Roma Pass-os átvevőhelyet (legjobb, ha a reptéren letudjátok) azonnal csapjatok le rá. Ez a tömegközlekedés miatt is fontos, hiszen a Roma Pass az ingyenes utazást is tartalmazza (kivéve a reptérről való transzfert, azt külön meg kell szervezni). 
 • És, ha már reptéri transzfer. Ezt lefoglalhatjátok szintén előre (mi így tettünk), de a helyszínen is megkereshetitek a reptérről a Termini pályaudvarig közlekedő transzferbuszokat. Ezek menetrend alapján indulnak, így visszafelé alaposan tájékozódjatok, mert például a Ciampinora elég ritkán mennek a járatok. Mi is nagyon kicentiztük, visszafele a 16.30-as busszal mentünk és 18:05-kor szállt fel a gépünk. Ez azért meredek volt.  
 • Láttunk egyébként másféle transzfert is kint, nem csak a kifejezetten reptéri járatokat. Ez egy sima busz+metró kombó, tehát ilyen is létezik, igaz ott át kell szállni, de visszafelé lehet, hogy jobban jártunk volna azzal (ha nem vettük volna meg már előre a transzfert), nem pedig az izgalommal, hogy vajon lekéssük-e a járatunkat.  
 • Érdemes lehet kicsit utánajárni, hogy az utazásotok időpontjában milyen felújítások, rendezvények zajlanak éppen Rómában. Mi sajnos pont úgy utaztunk (2024. április), hogy rengeteg látványosságról “lemaradtunk” emiatt. A Szent Péter-bazilika főoltárja és baldachinja, a Villa Borghese épp fel voltak állványozva, míg a Piazza del Popolot valamilyen rendezvény miatt telezsúfolták kék műanyag székekkel és kordonokkal, ahogyan a Szent Péter-teret is terelők és székek csúfították (csak azon nem kékek voltak legalább). Sőt a Colosseum jobb oldalán is kordonok éktelenkedtek éppen.  
 • Kóstoljátok meg az igazi, nagyon vékony tésztás pizzát! És, ha azt mondom, hogy vékony, akkor tényleg az! Szinte mint a palacsintatészta… szerintem isteni! 
 • Akár tavasszal, akár ősszel - nyáron meg főleg! - mentek Rómába vigyetek magatokkal naptejet. Ha süt a nap, őrületes ereje van, mi is éreztük már áprilisban.  
 • Vigyetek magatokkal kulacsot is vagy kint tartsatok meg egy ásványvizes palackot, ugyanis Rómában teljes mértékben iható a csapvíz, ráadásul tele a város ivókutakkal, ahol gondoskodhattok az utánpótlásról.

 • Vigyetek kényelmes cipőt (cipőket), leginkább sportcipőt, főleg, ha sok sétát terveztek. Mi nagyjából 20.000 - 30.000 lépést tettünk meg egy-egy nap és kellett a jó cipő, mert még így is megerőltettem a bokámat - igaz nekem eleve gyenge az egyik bokám egy sérülés miatt. Ráadásul a sok macskakő, rom, lépcső szintén igényli, hogy ne szandálba vagy valami vékonyabb talpú cipőben vágjatok neki a város felfedezésének.

Remélem, minden Rómával kapcsolatos hasznos tippet sikerült összeszednem, ha esetleg valami kimaradt, amire kíváncsiak vagytok, tegyétek fel kommentben valamelyik római képem alatt az Instagramon.

Gasztronómiai kalandok Rómában - Come With Me Blog

Isteni pasta Rómában - Come With Me Blog

 

Piéta, Szent Péter-bazilika - Come With Me Blog

Laokoón, Vatikáni Múzeumok, Róma - Come With Me Blog

 

Római utcakép - Come With Me Blog

Fontana di Trevi - Come With Me Blog

 
Come with me! Tarts velem!