5 tipp, mit érdemes csinálni Hévízen és környékén

Helló, Világ!

Mivel minden évben idén is két hetet töltöttünk Hévízen, ami nem kevés és bár nálunk nem színtiszta pihenés ez az időszak, azért ebbe a 14 napba belefért egy-egy kirándulás, illetve mindig akadnak fix programok is, amelyeket nem hagyunk ki, ha már itt járunk. Ezért is gondoltam, hogy csinálok egy kis programajánlót, azaz megmutatom azokat a helyeket, amelyeket mi meglátogattunk az elmúlt években a környéken, hátha ti is erre jártok valamikor és jól jön egy kis segítség abban, hogy mit érdemes megnézni errefelé.

5 tipp, mit érdemes csinálni Hévízen és környékén

Korábbi bejegyzéseimben már meséltem a hévízi teleléseinkről, most pedig azt szeretném megosztani veletek, hogy milyen programokat nem érdemes kihagyni, ha erre jártok. A számbavételt a nálunk favorit kiruccanásokkal kezdem, ahol a legjobban éreztük magunkat vagy ahova rendszeresen visszatérünk, így azok a programok, amelyek a bejegyzés végére kerültek lesznek értelemszerűen azok, amelyek kevésbé tetszettek vagy elég volt egyszer megnézni őket.

Természetesen azért azt meg kell említeni, hogy mi a tél kellős közepén jártuk be a környéket, hiszen minden évben a legnagyobb zimankókban jövünk Hévízre, így nálam a kültéri programok eleve rosszabb megítélést kaptak, ugyanis utálok fázni.

Lássuk hát az én ranglistámat, az elején az 5 kedvenccel:

1. Hévízi Tófürdő

 

Mi más állhatna az első helyen a programok között, ha már Hévíz, mint a Tófürdő. Ez az a program, amely tuti nem maradhat ki, ha itt járunk. Akadtak évek, amikor 2-3x is ellátogattunk a hévízi tóra ez alatt a két hét alatt, de idén például csak egyszer sikerült kijutnunk, ráadásul azt is kurtítva. Nagy csalódásomra csak magára a tóba volt időnk beugrani, az általam úgy szeretett wellness részleg a szauna szeánsszal, pezsgőfürdővel most kimaradt, s bevallom, vérzik is miatta a szívem. De a kicsi fiúnk úgy ébredt, hogy mire átmentünk a Tófürdőbe, már csak bő 1 óránk maradt a zárásig, ami – döbbenet, de – bizony télen kereken 5 órakor megtörténik. Úgyhogy érdemes odafigyelni, hogy ne járjatok úgy, mint mi! Egyébként nagyon ajánlom ezt a programot, mert amellett, hogy az itteni gyógyvíz rengeteg pozitív hatással bír, remek móka is megmártózni benne. Mi általában bevállaljuk a tó körbeúszását, ami nagyon kalandos, így télvíz idején, főleg ha sikerül ködöt vagy hószállingózást kifogni.

Nekünk mindkettőben volt már részünk és állítom, mesebeli hangulatú ilyenkor a környezet. Igaz, mi azt tapasztaltuk, mintha egyre hidegebb lenne a víz hőmérséklete évről évre, de lehet, hogy csak mi öregszünk. A kinti pancsolás mellett van lehetőség bent is áztatni magunkat, vízimasszást venni, iszapkádban dagonyázni, de sószobával és konditeremmel is ellátták a fürdőházat, a már említett wellness részlegről nem is beszélve. Utóbbiban imádjuk a szaunaszeánszokat – amiből idén nem jutott ki nekünk, vígasztal viszont, hogy a szállásunk rendelkezik szaunával és masszázsmedencével, így kis túlzással állíthatom, hogy végül is nem maradtunk le semmiről.

Fontos információ, hogy bár gyerekeket is szívesen látnak a Tófürdőn, de maga a tó illetve a gyógyvizes medence 12 évnél fiatalabb gyerekeknek nem ajánlott!

2. Zalakarosi Gyógy- és Élményfürdő

 

Ez a program merőben újnak számít a mi palettánkon is, mivel az elmúlt majdnem 10 évben most először éreztük úgy, hogy ha fürdőzés, akkor nem Tófürdő. Ennek egyszerű oka pedig az, hogy kisgyerekek nem mehetnek a hévízi tóba, mi pedig idén Dáviddal együtt is terveztünk némi pancsolást. Elsőre Kehidát szemeltük ki, s bár Manónak nagyon tetszett a vizes élmény, mi nem voltunk tejesen elégedettek vele, így utána néztünk, melyik fürdőt érdemes még kisgyerekkel meglátogatni. Ha pontozhatnék, akkor Zalakaros egy erős 4 pontot kapna, mert a gyermekvilágnak keresztelt részleg akár a gyermekparadicsom nevet is kaphatta volna. Ahogy beléptünk az ajtón Dávid szinte ujjongott és egyik helyről rohangált a másikra. Volt itt pancsoló a legkisebbeknek, külön medence a nagyobbacskáknak, még egy medence a valóban nagyobbaknak, ráadásul mindhez tartozott a korosztálynak megfelelően kialakított csúszda és több játék is. Ezek mellett úszómedence, gyermekszauna és sóhomokozó is akadt, de beltéri játszóterek, baba-mama szoba, pihenőszoba, pelenkázó is tartozott a részleghez.

Nem hiszem, hogy létezik olyan korú gyerek, aki unatkozna itt, mert tényleg minden korcsoportra gondoltak a tervezés során. Mi persze hanyagul térképeztük fel az elején a gyermekvilágot, s mivel nem vettük észre a sötét pihenőszobát, így egy nyugágyon próbáltuk elaltatni Dávidot ebéd után... gondolhatjátok, mekkora sikerrel! A 40 percen át tartó próbálkozás után feladtuk a küldetést, s persze már mikor visszafelé tartottunk a csúszdákhoz botlottunk bele a pihenőbe, ahol teljes nyugalomban tudtunk volna altatni. Tanulság? A dolgozóktól kérdezni szabad! A zalakarosi élményfürdő csak egyetlen dolog miatt nem kapja meg nálam az 5 csillagot, mégpedig azért, mert bár szuper az egész gyerekrészleg elgondolása, felépítése, lassan ráférne már egy kis ráncfelvarrás, valamint azt sem értem igazán, hogy a gyerekmedencék körül miért nincs bármiféle csúszásgátló. Életveszélyes korcsolyapálya az egész terület, ahol csak tyúktotyogásban lehet közlekedni, márpedig jól tudjuk, hogy az óvatosság nem éppen gyermeki erény. Én csodálkozom, hogy még senki nem verte szét a fejét valamelyik csúszda felé rohanva. Ezeket leszámítva viszont remek móka, szívből ajánlom!

3. Keszthely-Balatonpart

Ez az a program, amely inkább egy romantikus andalgásra hív, mintsem egy totyogóval töltött délutánra. Mi így is, úgy is kipróbáltuk, talán az idei évet leszámítva minden évben megnéztük a téli Balatont, kisétáltunk a móló végére és gyönyörködtünk a sokszor befagyott tó kristályos csillogásában. Ebben az évben azonban ezt a programot is kihagytuk, s talán nem is bánom annyira, mert már tavaly is – amikor Dávid már bizony nekiiramodott – kellemes relaxáció helyett csak az aggódást éltem át, ugyanis Manó minden pillanatban bajba sodorta magát.

 

Hol a hattyúkat kergette, amelyek elég agresszívak és azt lestem, mikor koppint az egyik a gyermekem fejére, kezére, hol a Balatonnak akart nekimenni, hol a mólón cikázott, én meg nem győztem a sarkban loholni, s az egész séta valami ámokfutás-szerű rohangálásba csapott át sikongatásokkal és szívrohamokkal körítve. Ennek ellenére ezt a programot is bátran ajánlom kettesben töltött időnek, babakocsis babával vagy épp csak nyugodtabb vérmérsékletű csemetével. A közelben még egy játszótér is található, úgyhogy aki nem fázós, az oda is elviheti a gyerkőcöt, a hasonlóan didergősek, mint én, pedig húzzanak tundrabugyit.

4. Festetics-kastély

 

Romantika felsőfokon! De tényleg! Személy szerint nekem ez az egyik kedvenc programom, amit minden évben beiktatunk a telelésünk idején. Bevallom ez amolyan kettecskén időtöltés nálunk és mindig összekötjük egy cukrászdai látogatással is. A keszthelyi kastély parkja csodaszép, mi már körbesétáltuk verőfényes napsütésben, zimankóban, de idén úgy jött ki a lépés, hogy pont naplementekor sikerült odaérnünk.

Engem lenyűgöz mindenféle kastély és vár, hihetetlen számomra, hogy ezeket a csodás épületeket valaha hús-vér emberek lakták, itt töltötték a mindennapjaikat, s imádom beleképzelni magam ebbe a korba. Persze csak a romantikus részébe, mert ha az jut eszembe, hogy vajon hogy fűtötték ki a hatalmas tereket a zimankós teleken – valószínűleg rendesen sehogy -, hogyan és milyen időközönként tisztálkodtak és úgy általában, milyen komfortfokozattal bírtak a mai kényelmes életvitelünkhöz képest, akkor már nem annyira vonzó egy ilyen kastély. Lenyűgözőnek azonban akkor is lenyűgöző! A mérete, a díszessége és maga az az életérzés, amit sugall, ahogy végigsétálunk szobáról szobára. Nyáron biztosan még inkább magával ragadó, amikor a park tele van virágokkal és még talán a szökőkút is fokozza a luxus érzését.

5. Kocsmázás...

 

Nos, aki olvasott tőlem már bejegyzést, főleg gastro témában, az jól tudja, hogy nagyon szeretem az élet hedonista oldalát is. Jókat enni, jókat inni, jókat mulatni. Ez így volt Dávid születése előtt és igyekszünk a férjemmel ezeket a bűnös élvezeteket az elmúlt közel 3 évben is megtartani. Jórészt a nagyik segítségét kérjük, ha ilyesmit tervezünk, de akad olyan szituáció is, amikor Dáviddal együtt merülünk alá a „fertőbe”. Ilyen alakalom például a telelésünk alatti „dorbézolás” is, amikor nem szégyelljük magunkkal vinni az ártatlan gyermeket olyan bűnös helyekre, mint egy-egy borospince vagy bajor sörház. Ahogy Anyósom mondaná: Nem lehet elég korán kezdeni!Viccesen ezeket mi csak kocsmázásnak nevezzük, legyen szó egy pohár bor elfogyasztásáról vagy egy étteremben eltöltött vacsoráról. Dávid ilyenkor fennhangon kiabálja úton-útfélen, hogy megyünk kocsmázni, ami egyrészről vicces, másrészről, amikor a bölcsiben fogja majd harsogni, az kevésbé lesz megmosolyogtató – így is hallgathattam már, ahogy a kisgyermeknevelő odasúgta nekem az egyik délután, hogy tudom-e, hogy Dávid ebédnél felemeli a vizespoharát, koccint az asztaltársával és azt mondja: egészségünkre... Mit válaszolhattam volna: Előfordul...

Mert nem tagadhatom, hogy Dávid sem maradhat ki ilyenkor semmiből, ő is megkapja a kis poharát és elégedetten koccintja össze a maga „babapálinkáját” (ami természetesen szigorúan víz vagy maximum almalé) a mienkkel. Szerintem ez nem szégyen! Az idei évben rekordot döntöttünk kocsmázás terén, ugyanis két pincét és a bajor sörházat is meglátogattuk babástól és nagyistól, így teljes létszámban csenghettek a poharak a koccintáskor. A Hofbrau Vendéglőt mindenkinek szívből ajánlom, aki szereti az autentikus bajor hangulatot, a csapolt HB sört és a hozzá olyan jól illő osztrák finomságokat. Az étterem a központban található, pont a parkoló mellett, így a megközelítése is kényelmes és biztosan plusz pontot érdemel azoknál, akik szeretik a kutyusokat, ugyanis a hely törzsvendégének és fő látványosságának számít az öreg puli, akit már 8 éve ismerünk.

Ha a bajor hangulat helyett azonban egy jó magyar borospincére vágynátok, akkor sétáljatok fel a szőlőhegyre, ahol egymást érik a borospincék. Ez a nagy parkolótól nagyjából 4 km és mi Dáviddal úgy 40-50 perc alatt tettük meg gyalog, úgyhogy én azt gondolom, nem nagy távolság. Mi ugye télen jártunk az Egregyi szőlőhegyen, így a pincék többsége zárva volt. A Vilmos Pince és az Árpád Borozó azonban még ilyenkor is nyitva. Utóbbiban élőzene és hatalmas cserépkályha is várt minket, Dávid egyszerűen imádta mindkettőt, ahogy a német társaságot is, akikkel folyamatosan kokettált.

Így néz ki tehát az én 5 pontból álló rangsorom a hévíz és környéke programjait tekintve. Persze ezeken felül még számos kikapcsolódási lehetőség akad a térségben. Felsorolásszerűen, mi ezekben jártuk, ezeket néztük meg:

És a maradék...

Mint már fentebb említettem nagyon közel található a Keida Termál Gyógy-és Élményfürdő, amit én inkább nyári vagy felnőttes programnak ajánlok (annak mindenképp), mert a benti gyerekrészleg nem túl izgalmas.

A balatonszentgyörgyi Csillagvár is jó választás lehet, de azt is inkább más évszakban érdemes szerintem meglátogatni, mert télen ez sem annyira különleges, míg a melegebb évszakokban a kinti programok miatt biztosan érdekes – itt egyébként évekkel ezelőtt jártunk és gyerekkel biztosan más élmény lenne.

Az Árpád-kori Szent Magdolna Templom azoknak lehet izgalmas, akik szeretik a múltidézést és a persze a templomokat.

A Római kori romokhoz is érdemes ellátogatni. Itt egyébként egy játszótér is található, tehát kicsik és nagyok egyaránt kikapcsolódhatnak.

És ha már nő vagyok, hadd szóljak pár szót arról, hogy azért is várom általában a téli kiruccanásunkat, mert Keszthelyen van az a két cipőbolt, ahol majdnem minden évben sikerül shoppingolnom valami fantasztikus csizmát vagy bakancsot. Idén például novembertől keresgéltem egy jó, oldalán cipzárral záródó, de elől fűzős bokacipőt/bakancsot, de bárhol néztem valahogy sehol nem kapott el az a bizonyos „aha-érzés”.
Keszthelyen azonban ismét sikerült szerelembe esnem és nem csak 1, de 2 cipővel is gazdagodtam, méghozzá olyan leárazás keretén belül, hogy nem hittem a szememnek (ez egyébként mindig így van, mert pont mikor itt vagyunk, akkor zajlanak a legnagyobb akciók). Szóval ez sem maradhatott ki a felsorolásból.

Remélem, tudtam némi segítséggel szolgálni abban, hogy ha Hévíz és környékét látogatjátok meg, akkor milyen programokkal színesíthetitek az itt töltött időt, ha pedig nektek is van még olyan ötletetek, ami szerintetek kihagyhatatlan ebben a régióban, akkor írjátok meg kommentben az Instagram kép alá.