Advent, hó, Hévíz – rendhagyó telelés Hévízen

Helló, Világ!

Többször írtam már a hévízi teleléseinkről és akárcsak az elmúlt pár évben, idén sem maradt ki ez a program, bár most nem egészen akkor érkeztünk a városba, mint rendesen szoktunk.

Advent, hó, Hévíz – rendhagyó telelés Hévízen

Szerintem a 2020-as év háromnegyede és az egész 2021-es év a legtöbb ember számára tele volt kihívásokkal, ezalól pedig mi sem lehettünk kivételek. Úgy gondolom, teljesen felesleges itt és most azt taglalnom, hogy miféle kihívásokról lehet szó, hiszen mindenkinek a magáé a leginkább húsbavágó és különben is az almát a körtével összehasonlítani nem lehet. A lényeg, hogy nálunk is számos újratervezést végre kellett hajtani az elmúlt másfél évben, ami a szokásos hévízi kiruccanásunkat is érintette. Ennek köszönhetően 2021 januárjában nem teleltünk, helyette viszont decemberre tettük át ezt a programot, igaz a kéthetes vakációból így most csak egy hét lett, de talán nem is baj.

Mint említettem nem decemberben szoktunk Hévízre érkezni, így ez most egy kicsit más volt, mint amit megszokhattunk. Például sosem láttam még sem Keszthelyt, sem Hévíz városát adventi fényekben pompázni, idén azonban ezt is megtapasztalhattuk és mondhatom, nagyon hangulatosak voltak a hatalmas karácsonyfák, az adventi koszorúk, a karácsonyi vásárok és a betlehemek is.

Igaz, idén szinte az összes megszokott programunk kimarad, így nem látogattuk meg az egregyi pincesort, nem ittunk egy jó búzát a bajor étteremben, nem mentünk el se Kehidára, se Zalakarosra, hiába terveztük, de még a tókört se úsztuk le Gergővel, amit pedig soha, egyetlen évben sem hagytunk még ki. Mindezek ellenére nem unatkoztunk, sőt akadt néhány teljesen új élmény is ebben a pár napban.

Vörsi betlehem

Az egyik ilyen a vörsi betlehem meglátogatása volt. Ide egyébként már sokszor el akartunk jönni, de valahogy mindig lecsúsztunk róla, ugyanis ez az érdekesség advent első vasárnapjától január végéig látható, s mivel mi január utolsó hetében szoktunk Hévízre érkezni, így általában lekéssük.

Vörsi betlehem - ww.comewithme.hu
S hogy miért érdekes a vörsi betlehem? Mert ez Közép-Európa legnagyobb betleheme, amit közel 60 négyzetméteren építenek fel minden évben a Szent Márton Templomban. Ebből már sejteni lehet, hogy ez nem egy megszokott installáció a kisdedről, Máriáról, Józsefről és a háromkirályokról...
És valóban! A vörsi templomba belépve és a padok között végigsétálva egy egészen más világ fogad minket. Először talán a sok feldíszített karácsonyfa ragadja meg a tekintetünket, amelyek szinte sorfalat állna az oltárnál, de egyben keretet is adnak a betlehem oldalának. Annak a betlehemnek, amely olyan, akár egy csendélet erdővel borított lankákkal, dombok között kanyargó úttal, legelésző állatokkal, apró templommal, gémeskúttal és persze az elengedhetetlen jászollal.

Betlehem Vörs - Come With Me Blog

Szerintem varázslatos az egész, engem legalábbis teljesen magával ragadott. Sokáig el lehet mélázni rajta és rácsodálkozni az apró részletekre... ez mondjuk nálunk kevésbé ment, mivel Dávid állandóan piszkálni akarta vagy a mini gémeskutat, vagy a kicsi templomot.
Szerintem mindenképpen érdemes megnézni ezt a látványosságot, ha pedig utána egy kis forralt borra vagy habos kakaóra vágynánk, arról sem kell lemondanunk, mert közvetlenül a templom mellett a vörsiek felállítottak egy mini adventi vásárt, ahol az említett finomságokat megkóstolhatjuk.

 

Keszthelyi vasútmodell kiállítás

A keszthelyi sétánk nem mondható új élménynek, mégis várt minket egy kis meglepetés, amikor bementünk a városba, hiszen sosem láttuk még adventi díszbe tündökölni a főteret. Most azonban akadt itt jégpálya, hatalmas, díszes karácsonyfa, adventi koszorú, egy körhinta a legkisebbeknek és persze az adventi vásár sem hiányozhatott. Meg is csodáltunk mindent, ráadásul gyönyörű időt fogtunk ki.

Keszthely - Come With Me Blog

A valódi újdonság azonban mégsem ez volt, hanem a vasútmodell kiállítás, amelyet egy borongós napon látogattunk meg Dáviddal. Az igazsághoz hozzá tartozik, hogy nagyjából tíz éve mi már jártunk itt Gergővel, ennek ellenére mindkettőnknek csak homályos emlékfoszlányai maradtak róla, ráadásul most nem is magunk miatt terveztük be ezt a programot, hanem sokkal inkább Dávid kedvéért. És milyen jól tettük! Gondoltam, hogy Dávidnak tetszeni fog, de hogy ennyire...

Vasútmodell kiállítás - Come With Me Blog

Imádta a különféle vonatokat, amelyek jobbra-balra pöfögtek a hatalmas, egymásba érő, változatos tájakat, városi képeket megjelentő terepasztalokon, ahogy eltűntek az alagutakban, átrobogtak a hidakon és közben még dudáltak is. Lelkesen mutogatta, hogy melyik merre megy éppen és olyan gyermeki örömmel követte a kiszemelt szerelvényt, hogy megdobbant a szívem. Ilyenkor persze kicsit mi is gyerekek leszünk újra, főleg Gergő, aki önfeledten veti bele magát minden játékba, így itt is remekül elszórakoztak a fiúk, míg én szinte szájtátva figyeltem, hogy micsoda aprólékos munkával alkották meg a kiállítást. Néztem a hegyeket borító erdőt, a havas tájat, az apró állatkertet, a játszóteret, a badacsonyi hegynél a fürdőzőket és az adventi vásárt megörökítő életképet. Szerintem legalább két órán át maradtunk és ha nem közeledtünk volna Dávid alvásidejéhez – ami többnyire szent és sérthetetlen – még biztosan nem indultunk volna haza.

Keszthelyi vasútmodell kiállítás - www.comewithme.hu

Egy kis „miidő

Hévízen mindig szorítunk magunknak Gergővel egy kis „miidőt”, ami általában pár vacsora előtti wellnessben, egy délutánnyi tófürdőzésben és egy keszthelyi sütizésben szokott testet ölteni. Idén a három közös programból kettő kimaradt, ám a keszthelyi cukrászdázást egy kis kastélykertben való romantikus sétával sikerült megvalósítanunk. Gergő pedig még arra is rávett, hogy kabát nélkül pózoljak a Festetics-rezidencia előtt – na ez az, amit lehetetlenségnek tartottam egészen eddig a napig.

Míg pózolgattam és forgolódtam a csodás épület előtt az jutott eszembe, hogy legalább tíz év telt el már azóta is, hogy - kapcsolatunk hajnalán - megnéztük a kastélykiállítást, így egészen biztos, hogy legközelebb, amikor itt leszünk, ezt is beiktatom majd a mi kis közös programjaink közé. 

Festetics-kastély - Come With Me Blog