Ismét ellátogattunk Pátyra, de a Pincenyitogatón bort is kóstoltunk

Helló, Világ!

Pátyon nem először jártunk, ám most egy egészen új arcát ismerhettük meg a pincesornak, ugyanis éppen aznap zajlott a Pátyi Pincenyitogató, amikor újra ellátogattunk ide. Az ősz a borfesztiválok ideje, ám aki túl nagyviláginak vagy zsúfoltnak tartja a felkapottabb rendezvényeket, annak érdemes megnéznie ezt a verziót.

Ismét ellátogattunk Pátyra, de a Pincenyitogatón bort is kóstoltunk

Néhány éve, egy szép őszi délutánon ellátogattunk a pátyi pincehegyre. Gondoltuk, kirándulunk egyet és közben megkóstolunk, azaz én megkóstolok, egy pohárka bort. Nos, akkor egyetlen pincét sem találtunk nyitva, igaz jót beszélgettünk az egyik pincetulajdonossal. Most azonban nem bíztuk a véletlenre a dolgot, direkt akkora terveztünk egy kiruccanást Pátyra, amikor a Pincenyitogató elnevezésű esemény zajlott. Állíthatom, nagyon jól tettük, mert remek családi program kerekedett belőle szombat délután.

Kirándulási tipp Pátyon - Come With Me Blog

 

Ősz, bor, fesztivál

Bár legtöbben a fesztivál szót hallva a nyárra asszociálnak, ne feledjük, hogy az őszi szezon is tele van remek programlehetőségekkel és persze rendezvényekkel. Mi imádunk ebben az évszakban kirándulni - például évek óta visszajárunk ilyenkor Lillafüredre -, de a különféle fesztiválok is nagy kedvenceink. Amíg Dávid kicsi volt, utóbbiakra kettesben mentünk Gergővel, most már azonban előfordul, hogy a csapatunk legkisebb tagja is jön velünk. Ilyenkor mindig délután vágunk bele a kalandba és nagyjából 8 körül be is fejeződik a “buli”... lássuk be, egy kisgyerekkel nem lehet dorbézolni. Lehet viszont szuper élményeket szerezni, új régiókat megismerni, szóval szerintünk gyerekkel is nyugodtan neki lehet indulni egy-egy kulturált fesztiválnak. A Pátyi Pincenyitogató pedig pont ilyen. Nem meglepő tehát, hogy nem Dávid volt az egyetlen gyerek a rendezvényen…

Hanulat Pince - Come With Me Blog

Hangulat Pince Páty - Come With Me Blog

 

Gasztrokaland gyerekkel (is)

A pátyi barangolásunk egy szombat délutánra esett, ám be kell valljam, hogy azon a héten ez volt a második borfesztiválom. Csütörtökön ugyanis leugrottunk a barátnőimmel a Budai Borfesztiválra is. Ennek fényében - na meg annak fényében is, hogy ezeken felül, máskor is jártam már nem egy hasonló eseményen - igencsak eltérő képet mutatott a két rendezvény. Mondhatjuk, nagy volt a kontraszt, főleg hogy ilyen gyors egymásutánban jártam mindkettőn.

A Budai Borfesztivál igazi nagyvilági összejövetel, egy olyan helyen, amely mind nappal, mind este káprázatosan fest. Rengeteg a kiállító, hatalmas a tömeg (még csütörtökön is az volt), az ember mindig összefut ismerősökkel, szinte lüktet, pezseg az egész, akár egy jó habzóbor. 

A pátyi ezzel szemben olyan, mint egy meghitt családi piknik. Nyugodt, lassan hullámzó, tele nevetéssel, gyerekekkel. A borúton sétálva mindenki élvezi, hogy a természetben lehet és betérhet egy-egy pincébe, ahol a kellemes hűvös szinte csókot lehel a vállára. Tökéletes program egy napsütötte őszi délutánon - gyerekkel is. Mi is így mentünk, és míg ő házi málnaszörpöt kóstolt, én finom borokat, amelyek közül nálam a Hangulat Pince szürkebarátja vitte magasan a prímet.

Sajtkóstoló Pátyott - Come With Me Blog

Szürkebarát - Come With Me Blog

 
Gergő sajnos kimaradt a borkóstolásból, mert ő vezetett, helyette viszont sajtokat tesztelt, amelyek szintén annyira finomak voltak, hogy jött velünk haza cirka egy kiló a különféle fajtákból. 

Már sötétedett, mire végre úgy döntöttünk, hogy visszasétálunk a kocsihoz, pedig szívünk szerint maradtunk volna még, hiszen csak akkor gyulladtak fel a fények a pincék előtt, sőt akadt, ahol élőzene is szólt… Dávid azonban fáradtnak tűnt, szóval nagy sóhajjal, de fejet hajtottunk a szülői kötelesség előtt és magunk mögött hagytuk a Pátyi Pincenyitogatót.

Az azonban biztos, hogy visszatérünk még, mert mint megtudtuk minden hónap 2. szombatján kinyitnak a pincék, sőt szeptember 30-án egy Civilizáció Fesztivál névre hallgató esemény is vár mindenkit Pátyon, ami igazi, nyüzsgő bulinak ígérkezik sok gasztrokalanddal és gyerekprogramokkal. Mi szinte biztos, hogy ezen is ott leszünk.

 

 

Pátyi pincesor - Come With Me