Nyaralás Bulgáriában kisgyerekkel - infók, tippek, tapasztalatok

Helló, Világ!

Évek óta tervezünk egy bulgáriai nyaralást, ám eddig végül mindig más úti célt választottunk helyette. Idén azonban végre eljutottunk a Fekete-tengerhez. Milyen volt az út? Milyen a Balkán? Valóban olcsóbb-e, mint a legtöbb tengerpart? Ez a bejegyzés ezekre a kérdésekre (is) választ ad.

Nyaralás Bulgáriában kisgyerekkel - infók, tippek, tapasztalatok

Nagyjából négy éve tervezzük, hogy ellátogatunk Bulgáriába, mivel sok jót hallottunk róla és kifejezetten gyerekparadicsom hírében áll. Mégis csak idén valósult meg ez a tervünk… valójában nem is tudom miért. Valószínűleg leginkább az előítéletek dolgoztak bennünk, hiszen lássuk be, Bulgária már igencsak Balkánként él mindenki, így a mi fejünkben is. Holott nem árt tudni, hogy Bulgária 2007 óta az Európai Unió tagja, sőt a NATO és az ENSZ része is, szóval, bár a Balkán-félszigeten helyezkedik el, azért olyan nagyon nem kéne tartani tőle. Ennek ellenére, mi is többször viszakoztunk a bolgár nyaralás kapcsán, még azután is, hogy egy másik balkáni országban, Montenegróban egy nagyon jó, tartalmas és nem mellesleg szintén kisgyerekes vakációt éltünk meg. 

Nos, a montenegrói nyaralással ellentétben a bolgár utazásunk beszámolója nem lesz több részes, mivel életem legpasszívabb pihenését éltem meg itt! De tényleg! Neszebaron kívül sehol nem jártunk a 10 nap alatt, amit a Sunny Beach-en töltöttünk, ebből pedig egyenesen következik, hogy egyetlen kirándulásunkról sem tudok beszámolni, ugyanis egész idő alatt vagy a hotelek medencéi mellett vagy a parton haszontalankodtunk.

Így ez a bejegyzés a szokásos útleírás helyett inkább amolyan hasznos tippek és tanácsok tárháza lesz, ami egyébként - szerintem - nagyon jól jöhet, ha valaki a közeljövőben azt tervezi, hogy meglátogatja a bolgár tengerpartot.

Mire figyeljünk, ha Bulgáriába megyünk nyaralni (gyerekkel)

 

Utazás

  • Kezdeném is azzal, hogy mi kocsival vágtunk neki az útnak, mivel a korábbi évek tapasztalatai azt mutatták, hogy a családunk örökmozgó lévén nem tud meglenni autó nélkül. A vakcióink eddig ugyanis a perpetuum mobile jeligére hallgattak, azaz állandóan mentünk, kirándultunk valahova az adott országon belül. Ehhez pedig kell a kocsi. Ciprusra mondjuk repülővel mentünk, ám ott is béreltünk autót, hogy bejárhassuk a szigetet rendesen. Bulgáriában, illetve a Napospart részen azonban nincs túl sok látnivaló. El lehet menni Neszebarba, ahova elvisz a kisvonat vagy Burgaszba, de a többi érdekesség már túl messze van ahhoz, hogy oda-vissza kocsikázzunk… így mi levontuk a következtetést: ha valaha visszajönnénk Bulgáriába, a Sunny Beach-re, akkor repülővel tennénk. Az 1200 km-es út ugyanis rendkívül hosszú, még akkor is, ha - úgy, ahogy mi is tettük - kettévesszük a teljes távolt és a felénél megállunk aludni.

Hotel Ambassador - Come With Me Blog 

Niš főtere - Come With Me Blog

 

  • Ha valaki mégis kocsival menne, akkor érdemes előre megtervezni az útvonalat és szállást foglalni valahol. Mi Szerbián keresztül mentünk és Niš városában álltunk meg pihenni oda- és visszafelé is. A város nem túl nagy és nem is túl szép (az egyetlen látványossága az erőd), de lefelé egy nagyon jó szállást találtunk, a Hotel Ambassadort, ami a város központjában áll, szép, tiszta és ami szintén fontos, hogy van saját parkolója (ez nem utolsó szempont a városban!) Ráadásul mi egy sima szobát foglaltunk, mégis egy lakosztályt kaptunk, mert gyerkőccel érkeztünk - ezzel máris belopták magukat a szívünkbe… Sajnos visszafelé későn jutott eszünkbe a szállás, így itt már nem volt hely, a másik hotel pedig… hát, köszönő viszonyban sem volt az Ambassadorral. 

  •  A szerbeknél az autópályán kapus rendszer működik, a bolgároknál viszont ne felejtsünk el autópályamatricát venni! Egyébként végig autópályán lehet haladni - ezt sokan nem tudják -, igaz ennek megvan az ára: a szerbeknél nagyjából tízezer forintot költöttük a pályán, a bolgároknál pedig cirka ötezer a matrica - utóbbit meg lehet venni online (digitoll.bg), páldául a határon várakozva és 1 hónapig érvényes.

  •  Azt is tartsuk észben, hogy Szerbia nem EU tagállam, tehát a telefonálás, netezés ott plusz költségekkel járhat. Mi ezt úgy oldottuk meg, hogy Gergő vett szerb e-sim kártyát, ami bizonyos összegig biztosította a netet - a navigációhoz ugyanis utóbbi azért nem árt. Én meg nem neteztem csak a szállodában, ahol volt wifi.

  •  Szerbiában mindenhol lehet dohányozni: éttermekben, szállodákban is. Bár egy bulgáriai nyaralásnál csak érintőlegesen vagyunk az országban, ha kisgyerekkel utazunk, akkor azért ezt is jó tudni és mondjuk az esti vacsoránál olyan asztalt kérni, ami nemdohányzó - már ha van az adott helyen. Mi két étteremben ettünk Szerbiában, de csak az egyiknél volt “dohányzásmentes” rész.

  •  A határátkelők kiválasztásánál mindig nézzük meg, hogy adott napon és adott időszakban milyen forgalom van a kiszemelt átkelőnél és részesítsük előnyben a kisebbeket, mivel a vendégmunkások miatt a nagyobbak sokszor őrületes módon bedugulnak. 
    https://www.borderwatcher.hu alkalmazás például nagyon hasznos ebből a szempontból, mi is ezt használtuk és így sikerült egy 6 órás várakozást 1.5 órával megúszni (nem mintha az kevés lenne…)

Szerbia - Niš - Come With Me Blog

Niš - Come With Me Blog

 

Higiénia Bulgáriában

A higiénia Bulgáriában semmivel sem rosszabb, mint itthon vagy akár egy horvátországi nyaralásnál.
Két dolgot azért érdemes szem előtt tartani:

  • a csapvíz nem iható
  • a toalettpapírt ne dobjuk a wc-be, hanem a mellette lévő szemetesben van a helye (akárcsak Cipruson, Görögország egyes részein, Thaiföldön és még sok más felkapott desztinációban)

Én egyébként kicsit tartottam attól is, hogy milyen lesz majd a szállásunk tisztasága vagy az éttermekben a mosdók, de mindenkit megnyugtathatok, semmi kirívót nem fedeztem fel. Persze itt is vannak szebb és kevésbé szép toalettek, de általánosságban elmondható, hogy teljesen kulturált a helyzet, még a parton is akadt - igaz fizetős - illemhely, amit mindenki után takarítottak. A szállásunk pedig az egyik legjobb és legtisztább szálloda volt, ahol valaha jártunk.

 

Szállás Bulgáriában

És ha már szállás, akkor erről is írnék kicsit bővebben, mert az is általános félelem szerintem, hogy a bolgár hotelek sokkal alacsonyabb színvonalú szolgáltatást nyújtanak, mint az európaiak.
Biztos vagyok benne, hogy sok múlik azon, hogy konkrétan melyik szállást választjuk, mert lehetnek nagy eltérések, de szerintem egy 4 csillagos hotellel már nem nagyon lőhetünk mellé. Nálunk bevált szokás, hogy a booking.com-on foglalunk és itt mindig megnézzük az értékeléseket (egyszer nem tettük, azóta nincs szállásfoglalás véleményolvasás nélkül!).
Persze mindenkinek más az ingerküszöbe, de mi 9 környéki vagy afeletti értékelésű hotelt szoktunk választani. Bulgáriában a Harmony Suits hotellánc Dream Island szállodája mellett tettük le a voksunkat, ami így utólag is tökéletesnek bizonyult.

Mi nagyon szeretjük az apartmanhoteleket, amelyek ötvözik az apartmanok nyújtotta tágas életteret (nem kell egy szobában nyomorogni) és a szállodák szolgáltatásait. Itt sem volt ez másként. Egy nappali+hálos apartmant vettünk ki, ami egy hotelben helyezkedett el, tehát naponta jött a takarító, kaptunk friss törölközőt, ha kértük, ágyneműt is húztak újat, volt recepció, bár és medencék. Ráadásul olyan tiszta és hibátlan apartmanban laktunk, mintha teljesen új lett volna: sehol egy levert fal, összekarcolt padló, hibás csempe! És mivel Gergő testvére is itt nyaralt a családjával, viszont ők a Harmony Suits Monte Carlóban szálltak meg, így az ő nappali+2 hálós apartmanjukat is szemügyre vettem és állíthatom, hogy szintén szuper volt. Nem mellesleg pedig, aki ebben a szállodaláncba érkezik, az kap egy karszalagot, amivel bármelyik Harmony Hotelbe bemehet és élvezheti a szolgáltatásokat. Nem meglepő tehát, hogy mi is hol itt, hol ott medencéztünk, sőt megnéztük a Harmony Grand Hotelt is, ami tényleg grandiózus. Szóval bár hotelt nem szoktam konkrétan ajánlani, ezt szívből tudom javasolni, mert tényleg nagyon jó szállás.

Harmony Suits - Come With Me Blog

Harmony Suits Sunny Beach - Come With Me Blog

Harmony Suits Monte Carlo este - Come With Me Blog

Harmony Suit kert - Come With Me Blog

 
A szállással kapcsolatban azt is érdemes figyelni, hogy van-e saját parkolója - már, ha autóval megyünk -, mert bár a parkolás ingyenes az utcán, éppen ezért szinte sosincs hely, ami elég kellemetlen szituációkat tud előidézni.

Milyen a tengerpart Bulgáriában?

A bolgár tengerpart szintén egy olyan dolog, amiben pozitívan csalódtam: a Sunny Beach széles és végtelenül hosszú, tele bérelhető napágyakkal, éttermekkel és sárga - homokvár építésére kifejezetten alkalmas - homokkal.
A sétány pont mögötte húzódik, így ha a strandolás közben elugranánk fagyizni, meginni egy koktélt vagy venni egy strandkendőt, azt is kényelmesen megtehetjük, hiszen csak pár lépésre vannak az üzletek. A strand is teljesen rendben volt, néha láttunk egy-egy barackmagot a homokban, de nagyjából ennyi, tehát a vízben nem úszkáltak műanyag palackok és zacskók, ahogyan a homok sem volt tele szeméttel.
Napernyőt és napágyat 9 BGN-ért lehetett bérelni, ami nagyjáből 1.800 Ft, ez viszont nem egy szett ára, hanem ahány tételt szeretnénk, annyiszor 9... tehát 2 ágy +1 napernyő az 3x9 BGN, ami 2023 nyarán nagyjából 5.600 Ft volt. Kisgyerekeseknél különösen fontos szerintem, hogy nem csak az éttermekben van mosdó, hanem a parton is, s bár ezek fizetősek, de legalább tiszták - legalábbis, amiben mi jártunk.

Sunny Beach, Bulgária - Come With Me Blog

Sunny Beach - Come With Me Blog

 

Mennyire olcsó Bulgária?

Nos, akik azért választanák Bulgáriát a vakációjuk színhelyéül, mert azt hallották, hogy itt minden rendkívül olcsó, azok vessék is el a bolgár nyaralás gondolatát. Persze biztosan itt is lehet spórolni, de aki spórolós, az bárhol olcsóbban meg tudja úszni a nyaralást, mint mások. Egy 3 csillagos szálloda ugyanis mindenhol kevesebbe kerül, mint egy 4 csillagos és az önellátás is takarékosabb, mint az éttermek. Az én megítélésem szerint azonban Bulgária egy közepes ár-érték aránnyal rendelkezik, ami azt jelenti, hogy ami jó, ami minőségi azért bizony itt is rendesen fizetni kell. De lássunk is pár példát. 

Élelmiszerek

Mi apartmanban szálltunk meg és a reggelit magunk készítettük - azért is, mert általában 11 előtt nem nagyon ültünk asztalhoz :D -, tehát jártunk élelmiszerüzletben, méghozzá a Lidlben. Itt akadt olyan termék, ami olcsóbb volt, mint itthon és akadt olyan, ami drágább, de nagyságrendileg hasonló árat fizettünk egy közepes bevásárlásért, mint Magyarországon.

Éttermek

Az éttermi árak elég vegyes képet mutattak, és ezen nincs is mit csodálkozni, hiszen itthon sem mindegy, hogy egy vidéki kisvendéglőben vagy egy bevárosi étteremben vacsorázunk. Az azonban elmondható, hogy az ételeket és az italokat kint is nagyjából hazai áron mérték. Még a tengeri herkentyűk és a halak sem voltak kifejezetten olcsók, pedig azt gondolná az ember, hogy a tenger mellett azért úgy lenne ildomos.

Útleírás Bulgária - Come With Me Blog

Úti kritika - Bulgária - Come With Me Blog

 Tengeri herkentyűk Neszebárban - Come With Me Blog


Illetve, szintén érdemes felkészülni, hogy nem egyszerre hozzák ki a rendeléseket, ami nagyon fura. Amikor csak hárman ültünk be vacsizni, akkor is először kihoztak egy ételt, pár perc múlva a másikat és majdnem 10 percre rá érkezett meg az én rendelésem, de amikor heten vacsoráztunk együtt, akkor is több körben és jelentős időeltolódással érkeztek az ételek. Sőt 4 kávét sem kaptunk meg soha egyszerre…
Gergő pedig a lelkemre kötötte, hogy azt se hagyjam ki a beszámolóból, hogy a sörök rosszak, a borok pedig kifejezetten drágák.

Szolgáltatások, vásárolgatás, bazár

A szolgáltatások és a bazári vásárolgatás szintén nem kifejezetten olcsó és az árusoknál alkudni sem láttunk senkit, szóval valószínűleg ez sem divat. Viszont a Sunny Beach bazársorán akad minden, de tényleg! A szokásos vásárfián felül páldául rengeteg a hamis dizájner ruha, táska és cipő, ami elképesztő! Nem véletlen, hogy mindenki Dior, Michael Kors, Fendi, Louis Vuitton stb. táskákkal feszít, meg Tommy Hilfiger pólókban… No comment… Aki szereti az ilyesmit, az imádni fogja a bazárt.

Sunnyy Beach este - Come With Me Blog

Sunny Beach fényei - Come With Me Blog


Ahogyan a gyerekek is rajongani fognak sötétedés után (is) a parti sétányért, ami olyankor csupa fény, zene és mulatság. Mi minden este itt kötöttünk ki - pedig nem akartam:D - és zárásig el sem lehetett innen rángatni se Dávidot, se az unokatesóit. Nem is csodálkozom rajta, hiszen olyan akár egy hatalmas vurstli, ahol van minden: fagyi, fánk, vattacukor, vízi dodzsem, ugrálóasztal-park, gumiköteles repülés, óriáskerék, kisvonat... Csak győzzük kapkodni a fejünket. Szóval korai fekvés kizárva, éljen a ramazuri!

Kirándulások Bulgáriában

Fentebb már említettem, hogy egyetlen kirándulást sikerült beiktatnunk ezen a vakáción: amikor átmentünk Neszebarba. Sajnos a városról nem tudok sokat mondani, mert rohamléptekkel szaladtunk végig rajta 3 éhes gyerektől hajtva, de az biztos, hogy nagyon szép, érdemes megnézni, ha újra eljövünk a Napospartra, akkor mi is rendesen felfedezzük majd.
Odafele kisvonattal, azaz dottóval zötyögtünk és vissza is így terveztük az utat, de hát ember tervez, kisvonat végez... Ugyanis hiába álltunk a megállóban, amelynek a tábláján ott díszelgett, hogy még bőven előtte vagyunk az utolsó járatnak, a járgányunk csak nem jött. Azaz jönni jött, de megállás nálkül, üresen tovarobogott. Szóval ne bízzatok a kiírt menetrendbe, főleg ha az utolsó időpontról van szó. Mi végül taxival jutottunk vissza a Sunny Beach-re és mivel heten voltunk olcsóbban jött ki a taxis utazás, mintha mindenkinek jegyet vettünk volna a kisvonatra - ráadásul a taxi a szállodáig visz ugye.

Neszebar - Come With Me Blog

Neszebar romjai - Come With Me Blog


Benzin

Viszont, ha valamihez olcsóbban juthatunk hozzá Bulgáriában, mint itthon az a benzin, amit literenként több mint száz forinttal kevesebbért vehettünk kint.

Pénzváltás

A pénzváltással jó óvatosnak lenni, én mindenhol ezt olvastam, így mi klasszikus “change”-nél nem is jártunk. Alapjáraton egyébként próbáltunk mindenhol kártyával fizetni és az esetek 90%-ban nem is volt ezzel gond, de mondjuk a bazárban kellett a készpénz. Ezt úgy oldottuk meg, hogy Revoluton váltottunk BGN-t, amit automatából vettünk utána fel - ezt pedig teljesen plusz költségek nélkül tehettük. Fontos azonban, hogy mindig nézzétek meg, hogy a pénzfelvételnél számol-e az automata költséget, mert van olyan típus, amelynél teljesen ingyenes a kivét, értelemszerűen ott érdemes felvenni pénzt.

Sokan kérdezték tőlem, hogy összességében mi a benyomásom Bulgáriáról, ajánlanám-e másoknak? Erre a válaszom egy határozott igen! A bolgár nyaralás szerintem remek alternatíva azoknak, akik szeretik Horvátországot, de már többször jártak ott, így szívesen váltanának. Bulgária se nem drágább, se nem rosszabb minőségű, mint a horvát tengerpart, sőt szállás tekintetében szerintem jóval színvonalasabb is. Pároknak és családoknak is szuper úti cél, igaz kissé messzebb van, de az utazás - akár kocsival, akár repülővel - véleményem szerint megéri.

 

Sunny Beach Show - Come With Me Blog

Sunny Beach Night - Come With Me Blog