Húsvét karantén idején

Pillanatmorzsák

Igen, most minden a karanténról szól. Illetve a karanténról IS. Egyszerűen megkerülhetetlen, hogy mindenhova bekússzon ez a téma, legyen szó a hétköznapokról vagy az ünnepekről. Az utóbbi hetekben ki kellett alakítania a legtöbbünknek a karanténnal kompatibilis életmódot, s nincs a létezésnek egyetlen területe sem szerintem, amire ne nyomta volna rá a bélyegét a COVID-19. Ez alól a húsvét sem kivétel.

Húsvét karantén idején

A mai pillanatmorzsa címe kísértetiesen hasonlít a Dávid harmadik születésnapjára írt bejegyzés címére: Születésnap karantén idején. Nem véletlen, hiszen koronavírus van, járvány van, karatén van. S ahogyan fentebb említettem, ez bizony mindent megváltoztat. Az ünnepeket is, legyen szó születésnapról húsvétról vagy bármi másról. Most minden kicsit befelé mutat, minden valahogy introvertálttá vált. Tavaly ilyenkor az ünnepekhez és az ünnepléshez fűződő gondolataimat osztottam meg veletek az Ünnepváró bejegyzésemben. S annak ellenére, hogy az idei húsvét nélkülözni fogja a szokásos vidám nagycsaládi jelleget, én arra bíztatok mindenkit, hogy azért igenis várjuk a húsvétot!


Attól, hogy most nem mehetünk át a szülőkhöz, nagyszülőkhöz, barátokhoz sonkázni, nem jöhetnek a fiúk locsolkodni – szerintem titkon ennek több nőtársam is örül -, attól még az ünnep bizony ünnep marad. Akkor is, ha egyedül töltöd, akkor is, ha a pároddal, akkor is, ha a legszűkebb családdal. Ebben az időben se felejtsük el megfőzni a sonkát, feldíszíteni a tojásfát és kitenni a nyuszis dekorációt. Magadért, és ha van, akkor a családodért!

Mert az ünnep a szívünkben rejtőzik!

Persze mondhatnánk, hogy akkor minek fessünk tojást, nem ezen múlik a húsvét. És részben igaz is. Akinek nem szívügye a tojásfestés, az ne fessen! De akkor ne csak most ne fessen... nem kell festeni máskor sem. Akinek viszont a nappalijához az évnek ezen szakaszában eddig mindig hozzá tartozott a nyuszis dekoráció, az most se mondjon le róla. Akkor sem, ha nem jön Pista bácsi locsolni és idén a mama sem tudja megdicsérni a szépen feldíszített asztalt.

Egyébként meg tudja dicsérni, hiszen a technikának hála ma már létezik skype és még rengeteg olyan lehetőség, aminek segítségével kommunikálhatunk képes formában is. Igaz, jó kérdés, hogy az idősebb generáció ezt mennyire tudja használni... Nálunk például mindkét nagyi tudja... Lehet, hogy nem gördülékeny mindig az ilyen beszélgetés, de azért általában megoldható, ha némi lefagyással, akadással is.

Ne hagyjuk magunkat! Ne hagyjuk az ünnepeinket! Most – a bezártságban – van csak igazán szükségünk arra, hogy az ünnepnapok segítségével színesebbé varázsoljuk a szürke hétköznapokat!