Mi lesz veled advent, karácsony?

Pillanatmorzsák
Azt hiszem, mindenki sejtette, hogy ez előbb vagy utóbb be fog következni, hogy a tavaszi bezártság után ősszel is számíthatunk korlátozásokra. S bár nyáron mindenki úgy tett, mintha minden rendben lenne, azért vészjóslóan lebegett a fejünk felett a koronavírus rémképe.

Újra felfedeztük Magyarországot

A tavaszi karantén, home office és kijárási korlátozások után úgy vetette bele magát mindenki a nyárba, mintha az lenne az utolsó. Végre újra elmehettünk a barátokkal vacsizni, grillezhettünk a kertben, összepuszilhatták az unokák a nagyikat, lehetett strandolni, sőt sokan a külföldi utazást is bevállalták. Mi amolyan óvatosan közelítettünk a helyzethez. Nem rémültünk halálra tavasszal sem – talán, mert a mi környezetünkben senki nem kapta el igazoltan a vírust -, de azért körültekintőbbek maradtunk a nyári engedékenység idején is. Így lemondtunk a külföldi utazásokról, sőt itthon is inkább csak egynapos kirándulásokat szerveztünk, kivéve a tavaly már lefoglalt házassági évfordulós hosszú hétvégénket a Hercegasszony Birtokon.

Hercegasszony Birtok
Mezőtúr

Ennek ellenére nem mondanám, hogy unatkoztunk, hiszen sokfelé jártunk itthon is. Felfedeztünk tanösvényeket, strandokat, közeli kirándulóhelyeket és arra biztosan megtanított az elmúlt időszak, hogy mennyire alulértékeltük eddig a belföldi utazásokat. Most azonban, hogy rákényszerültünk a magyarországi barangolásokra, rá kellett ébrednünk, hogy csodás helyek várnak minket a határon belül, sőt Budapest környékén is.

Mogyoróhegyi tanösvény

De mi lesz a karácsonnyal?

Most azonban itt az ősz, itt a második hullám, s habár még nincsenek olyan komoly korlátozások, mint tavasszal, szerintem mindenki érzi, hogy lassan, de biztosan megint beköszönt a változás. Ez pedig leginkább azért érint mindenkit érzékenyen, mert az emberek többségének a téli időszak eleve nehezebb lelkileg, mint a nyár. A hideg és sötét hónapokban könnyebb depresszióba esni karantén nélkül is, az ünnepek pedig szintén sokakból öröm helyett szorongást váltanak ki. Ezért nagyon fontos, hogy ne csak testileg, az immunrendszerünk erősítésével készüljünk fel erre a télre, de lelkileg is trenírozzuk kissé magunkat.

Karácsony

Ez az advent, ez a karácsony biztosan egészen más lesz, mint az eddigiek. Nem lesz karácsonyi vásár, közös forralt borozás vagy mézeskalács-sütés a barátokkal, Mikulás ünnepség a gyerekeknek és valószínűleg a nagy, családi szentestéről is le kell majd mondani. Legalabbis készüljünk a legrosszabbra, hogy ne érjen minket kellemetlen meglepetés, ha bevezetik a komolyabb korlátozásokat.

Én már most tervezgetem az ünnepi dekorációt, hogy ellensúlyozzam a téli sötétséget és azt, hogy szinte sehova nem lehet kimozdulni. Ugrott a babauszi, a játszóház, a különféle gyerekes foglalkoztató mókák, nekünk felnőtteknek pedig szintén nem maradt semmilyen téli program, amelyet ilyenkor szeretni szoktunk. Úgyhogy minden trükköt érdemes bevetni, hogy túléljük ezt a pár hónapot, ugyanakkor az adventi időszakot is - a megszokottaktól eltérően, de - hangulatossá tegyük. Mert ez utóbbinak most szerintem kiemelten fontos szerepe lesz. A meghitt fények, a finom illatok, az apró díszek engem biztosan jobb kedvre fognak deríteni, akkor is, ha számos dologról le kell majd mondani ezen a karácsonyon.


Idén először lesz Dávidnak adventi kalendáriuma, amelybe én magam válogatok apró ajándékokat, jövő héten már a fényfüzéreket is elővesszük, december elején pedig felhozzuk a tárolóból a különféle karácsonyi dekorációkat is. Forralt borozni/ forró csokizni biztos fogunk hármasban itthon, de fondue vacsorát, közös sütögetést és némi kreatívkodást is tervezek, hogy jobban teljenek a hosszú, sötét délutánok.

De ne csak magunkra, hanem a környezetünkre is figyeljünk, akadnak ugyanis olyan emberek, akik eleve rosszul viselik ezt az időszakot. Most pedig még nehezebb lehet nekik, hogy egyre több korlátozás lép életbe. Szenteljünk több figyelmet az idősebb családtagoknak vagy az egyedülálló barátoknak, hiszen valószínűleg őket viselik meg leginkább a megszorítások és a közelgő ünnepek. Este egy telefonhívás vagy egy skype beszélgetés a vacsora közben biztosan segít nekik kicsit, hogy átvészeljék a komor, téli estéket.

Karácsony
Ne hagyjuk, hogy a vírushelyzet leteperjen bennünket és elvegye a kedvünket mindentől. Ne hagyjuk, hogy jobban rányomja a bélyegét az adventi készülődésre és a karácsonyra, mint amennyire elkerülhetetlen. Egyikünknek sem könnyű ez a helyzet, mindenkit érint valamilyen szinten, akár anyagilag, akár lelkileg, akár szociálisan, de a depresszió, a kesergés, egymás bántása nem segít! Igyekezzünk a körülményekhez képest pozitívak maradni, mert bár a 2020-as év a legtöbbek számára rengeteg kihívást tartogatott, mindjárt vége és reméljük, hogy a 2021-es év maga lesz a hamvaiból feltámadó főnixmadár...