Shopping day

Pillanatmorzsák

Pár évvel ezelőtt fogalmam sem volt róla, mi a jó a kuponozásban. Miért éri meg, hogy néhány százalékos kedvezményért letapossanak a boltban, órákat várjak azért, hogy felpróbálhassak egy nadrágot vagy felsőt, majd újra beálljak egy maratoni sorba a fizetés miatt a kasszánál. Éppen ezért sosem mélyedtem el a Glamour- és Joy-napok világában, pláne nem izgatott az a bizonyos kuponfüzet.

Egyszer azonban mindennek eljön az ideje, nálam ez akkor történt, amikor Dáviddal a pocakomban, egy terhesgondozás után betévedtem valamelyik plázába. Előtte szerintem sosem próbáltam 11 óra magasságában shoppingolni, mivel dolgoztam, ha pedig épp a szabadságomat töltöttem, biztosan nem vásárolgatásra pazaroltam a drága időmet. Így egyrészt váratlanul ért, hogy milyen kevesen lézengenek az üzletekben délelőtt, de ami még ennél is jobban meglepett, hogy találtam pont olyan kismama nadrágot, amilyet szerettem volna, fizetésnél pedig mosolyogva kérdezte az eladó, van-e kuponom, mert abban az esetben, 25%-kal kevesebbet kell fizetnem. Aki várt már kisbabát, az jól tudja, hogy mindennek, aminek köze van a gyermekáldáshoz, bizony súlyos árat szabnak, én csak úgy szoktam mondani: rajta van a babafelár (ahogyan az esküvővel kapcsolatos dolgokon az esküvői felár), így gondoltam, beszerzem gyorsan a Glamourt, s vele a 25% kedvezményt. Mondtam is az eladónak, tegye félre a nadrágot – nem mintha rajtam kívül bárki járt volna éppen a boltban:D -, semmi perc és hozom a kupont. Ő meg csak mosolygott és közölte, biztos nem találok már újságot, jó előre el szoktak fogyni. Kissé elkedvetlenített a közlése, de azért el nem tántoríthatott, úgy gondoltam, veszteni valóm nincs, így bevágódtam az első újságoshoz, ahol bizony elő is kotortak nekem egy elfekvő magazint az ott dolgozók – talán a kerekedő pocakom is hatott rájuk, hogy olyan serényen keresgéltek. Mondanom sem kell, hogy nem csak egy nadrággal távoztam aznap a plázából, sőt még Gergőnek is bevásároltunk kupon szüzességünk elvesztésének alkalmából:D

Így kezdődött hát ismeretségem a kuponokkal, s bevallom az elkövetkezendő években rendre figyelemmel is kísértem, mikor lesz újra ilyen lehetőség, még akkor is, ha igazából egy-két dolgot vettem összesen ezekben a napokban. Hétvégén vagy délután eszembe sem jutott nekivágni a tömött üzleteknek, – továbbra is tartom az állítást, hogy némi kedvezményért tuti nem fogok könyökölni és órákat sorban állni – s Dávidot sem akartam többször egymás után valamelyik nagyira hagyni, így általában egy délelőttöm maradt, hogy beszerezzem azokat a dolgokat, amelyeket úgy ítéltem meg, mindenképp kuponnal érdemes megvennem.

Az idei évnek azonban másképp vágtam neki. Idejekorán beszereztem az újságot és tüzetesen át is böngésztem. Most két délelőttre terveztem: a csütörtököt a drogériáknak, a pénteket az egyéb üzleteknek szentelve. Meglehetősen felkészültem, pontosan tudtam, hogy mi az, ami érdekel, így jó előre tájékozódtam a témákban, s mire eljöttek a kupon napok, már csak a vásárlás maradt hátra. Így igazán gyorsan és sok minden tudtam kedvezményesen venni, s nem csupán magamat leptem meg egy felsőkategóriás krémcsomaggal és alapozóval, amelyek kiválasztását hosszú keresgélés előzte meg, de Dávidnak, Anyukámnak és Anyósomnak is beszereztem néhány dolgot. Sőt, karácsonyi ajándéknak valót is vettem....ha már lúd, legyen kövér alapon!

Azért az igazsághoz hozzá tartozik, hogy ilyenkor sem szabad ész nélkül nekirontani a hatalmas kedvezményeknek, mert bizony előfordul, hogy egyes üzletek megemelik az áraikat, így a 20-30-40%-os akció mit sem ér vagy csak nagyon keveset. Szóval kupon ide vagy oda, mindenkit óvatosságra intek, illetve érdemes előzetesen felmérni, hogy nagyjából mi mennyibe kerül normál esetben, s a kuponos napokon nem szökik-e fel hirtelen a kiszemelt portéka ára.